* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 28 lutego 2015, 18:10 

Online: 5d 7h 48m 51s
GG: 0
Mam zasadniczo bardzo ważne pytanie.
Zauważyłem u siebie że gdy dodaje sporej ilości powietrza w rej. piersiowym i głowowym to śpiewa mi sie o wiele łatwiej. Dźwięk jest przyjemny i dobrze się niesie. Czy śpiewając wysokie dźwięki należy dodawać sporej ilości wydychanego powietrza czy wręcz przeciwnie dawać jego minimalną ilość pod odpowiednim ciśnieniem regulując gardłem? Pozdro :)

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 28 lutego 2015, 19:23 

Online: 9h 39m 2s
Ale to twoje wypychane powietrze przy wyższych dźwiękach to słychać, czy całe zamienia się w dźwięk?

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 28 lutego 2015, 19:40 
Administrator

Online: 186d 12h 51m 21s
Ja bym obstawiał opcję nr dwa. Tj. czym wyżej tym mniej powietrza. Krótko mówiąc duże ilości powodują przy mocniejszym śpiewie w górze zdzieranie. Podstawowa zasada jest taka, że ma być stabilny i adekwatny do wysokości strumień. Jak będziesz chciał dać za dużo to nie będziesz miał nad nim kontroli a dodatkowo z solidnego podparcia wyjdzie forsowanie powietrza.

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 28 lutego 2015, 21:08 

Dzięki Nash :) Tak właśnie myślałem

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 28 lutego 2015, 23:56 

Jeszcze jedna sprawa.
Generalnie staram sie kłaść teraz duży nacisk w nauce wysokich dźwięków rejestru głowy. Z tym że wszystkie te górne dźwięki są zbyt wyostrzone ,wykrzyczane, ciut za mocne. Nawet próbuje dodawać im chrypy ale nie potrafie zmienić troche ich barwy na ciemniejszą pomimo tego że zaczynam śpiewać od początku dość ciemno. Dodam że przy wyciąganiu nie czuje żadnego drapania gardła czy bólu ,no może troche bo jednak wkładam w to troche mocy. Czy ten luz w głosie w górkach i ciemniejsza barwa przyjdzie sama czy robię coś źle?

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 1 marca 2015, 00:27 
Administrator

Na początku musisz niestety troszkę przymrużyć oczy (uszy) na barwę. Zawsze łatwiej się uczyć na stwangowanym i jasnym ustawieniu. Początkowo będzie wszystko brzmiało jasno. Jak opanujesz to tak, że będziesz miał luz, wtedy przyjdzie czas na to żeby kombinować z zaciemnianiem. Śpiewanie pełnym głosem (dosyć ciemno) wysokich dźwięków to wyższa szkoła jazdy. Proponowałbym to robić najpierw bez chryp. Czasami się wydaje, że są dodawane intencjonalnie a w praktyce wychodzi na to, że są jakimś niezdrowym zaciskiem. Najpierw ustawienie głosu, później efekty wokalne typu distortion, creacking.

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 20 marca 2015, 16:26 

A te wysokie dźwięki atakować z góry czy z dołu Nash?

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 21 marca 2015, 00:32 
Administrator

Najlepiej w środek :)
Ogólnie atakowanie dźwięków z tzw. góry to jest pewne wyobrażenie, tj. polega ono na tym, że myślisz jakiś dźwięk od góry, tak jakbyś chciał trafić nad nim. Ma to na celu zlikwidowanie podjazdów. Często wokaliści amatorzy śpiewają jakiś dźwięk pod i podjeżdżają do właściwego, co po prostu kiepsko brzmi, bo zwykle jest fałszem z nieudolnym podjazdem. Chodzi o to żeby myśleć dźwięk od góry i go atakować tak jakby z góry, dzięki czemu trafiasz we właściwy ale to tylko kwestia myślowa, wyobrażeniowa. Trzeba śpiewać ten, który należy.

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 21 marca 2015, 11:40 

Online: 134d 23h 34m 36s
GG: 1397451
Ja się z Hubertem nie zgadzam. Jeśli znalazłeś ustawienie, które jest dla Ciebie wygodniejsze, to najprawdopodobniej jest poprawniejsze od innych. Zaufałbym w tym wypadku sobie i nie utrudniał sobie życia ;)

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 22 marca 2015, 00:10 

Kur*** Mam już dosyć tego śpiewania. Za cholere nie moge nauczyć sie tych górek. Aż nie chce mi sie wierzyć że mam tak słabe podparcie czy coś robie źle. Fuck! żeby wychodzić co kilka dni na dwór przez 2 miechy żeby podrzeć jape i niczego sie nie nauczyć to przesada... Za***** tego co powiedział że śpiewanie jest proste.

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj