* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 28 października 2014, 18:20 

Online: 2h 56m 1s
Hej

Krótko o sobie. Nazywam się Norbert, gram na gitarze i staram się śpiewać :) Staram to dobre słowo, aczkolwiek nie jest aż tak źle.

Interesuje mnie zagadnienie dotyczące śpiewu w taki sposób aby jak najbardziej naturalnie przekazywać treść.
Innymi słowami, śpiewać tak by "opowiadać" tekst, być może kosztem czystości wydawanych z siebie dźwięków.

Przytoczę tu za przykład Stanisława Staszewskiego.
http://www.youtube.com/watch?v=WCxt5k-T7uU
http://www.youtube.com/watch?v=lhP3M_BBAKM
Ten śpiew ma w sobie treść i więcej treści. Bardzo przyjemnie się słucha. To jest mój wyznacznik.

Również to wykonanie ma w sobie tę cechę. Piosenka bardzo "wymacana" przez wszystkich, jednak oryginał jest zaśpiewany po mistrzowsku. Bardzo naturalny przekaz treści http://www.youtube.com/watch?v=NpZHBMjyzN0

Całość problemu, który posiadam tkwi w tym, że wiem co chcę osiągnąć w śpiewie, lecz nijak nie wiem jak ten temat konkretniej zaczepić. W tej chwili mój śpiew wygląda tak, że wydaję z siebie słowa trzymając się prawidłowych dźwięków, lecz brzmi to bardzo jednolicie. Jakby śpiew chóralny czy coś. Natomiast bardziej zależy mi na przekazywaniu treści utworów.
Zasadnicze pytanie brzmi: Jak śpiewać słowa piosenki, aby nie wypadać z tonacji, lecz też nie trzymać się jednego dźwięku?
Może znacie jakieś opracowania dotyczące tego zagadnienia? Jakieś filmiki instruktażowe?
Liczę, że wskażecie mi chociaż kierunek, w którym powinienem dążyć :)

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 28 października 2014, 19:29 

Online: 44d 15h 23m 57s
GG: 0
Ekspertem nie jestem, ale jak wiadomo pomocą w przekazaniu emocji jest kontrola nad własnym głosem i odpowiednie wydobywanie go. Generalnie oblukaj sobie forum i nieco poszperaj (pojęcia twang i podparcie), popytaj na chacie jak będzie ktoś kto się zna i może akurat podpasuje Ci metoda Complete Vocal Technique, na której ludki się tutaj opierają. Możesz zerknać na yt, ale na forum trochę informacji znajdziesz.
Fajnie też, że grasz na gitarze bo to wyrabia słuch. Ale właśnie podparcie i twang to takie podstawy warte nauki, wtedy sprawa jest łatwiejsza i przynajmniej krzywdy sobie nie narobisz śpiewając (zdzieranie gardła itd.).

Możesz też podrzucić swoje nagranie wokali, myślę że wtedy ktoś Ci oceni próbkę i powie co robisz źle, co dobrze, jak tam z podstawami.

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 28 października 2014, 21:49 

Online: 1192d 22h 38m 27s
Hej

Odpowiem lekko filozoficznie: aby zostać artystą, w pierwszej kolejności trzeba stać się dobrym rzemieślnikiem. Pracuj więc nad rzemiosłem. Ucz się wyśpiewywać dźwięki tak żeby były w dobrej tonacji. Poznawaj swój głos. W końcu dojdziesz do poziomu kiedy twoje umiejętności będą Ci pozwalały przekazać to co chcesz przekazać.

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 9 listopada 2014, 14:36 

Online: 1d 2h 39m 52s
Ja zawsze stosowałem metodę taką, że uczyłem się tekstu na pamięć a potem dopiero starałem się zrozumieć o co dokładnie tam chodzi, co autor chciał przekazać i dodatkowa sprawa jak ja sam rozumiem ten tekst i chciałbym go przekazać. Warto sobie obrazować potem tą treść i te emocje, które chcemy przekazać (trudno jest obrazować sobie emocje, ale musimy to połączyć z jakimiś sytuacjami w naszym życiu lub życiu innych osób, które wywołały w nas konkretne reakcje emocjonalne, np. smutek, żal, radość, obojętność, złość, gniew itd.) podczas śpiewania. Jest to trudna sprawa o tyle, że żeby móc się oddać własnej wyobraźni w całości musimy mieć zbudowane prawidłowe nawyki wokalne żeby nie zapominać podczas interpretowania utworu o technice. Mam nadzieję, że w jakiś sposób pomogłem :)

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 11 listopada 2014, 16:11 

Online: 1d 22m 48s
Mi pomaga recytacja tekstu przed zaspiewaniem. Czytam go lub recytuje wkladajac w to cale emocje, jak aktor wcielajacy sie w postac. Potem staram sie zrobic dokladnie to samo spiewajac. Oczywiscie technika wita, jak nie masz wystarczajacych podstaw i ciezko Ci wyspiewac jakas fraze to zamiast myslec np. 'Kochaj mnie nieprzytomnie' to zawsze pomyslisz 'O kur.. wyciagne?' ;)

Drukuj 

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj