* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 11 lipca 2013, 09:16 

Online: 16h 48m 42s
GG: 0
Moi kochani, bardzo mi zależy, żeby śpiewać poprawną techniką. Moja przyjaciółka uczy się śpiewu i opowiada o tym, że wszystko jej wibruje, ściany się trzęsą i tak dalej... Ja nie rozumiem o co chodzi z tym "kreowaniem dźwięku do sufitu". Wytłumaczy mi ktoś o co chodzi? Ja mimo usilnych starań nie czuję żadnych wibracji, a eksperymentowałam nie wiem ile razy.. Jakieś ćwiczenia? Ktoś się podzieli doświadczeniem? Pomóżcie!

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 11 lipca 2013, 09:43 
Witaj,

nie każdy odczuwa tak silny rezonans. Brak uczucia tak silnie wibrującego dźwięku nie świadczy jeszcze o złej emisji. Jakieś drgania zawsze będziesz odczuwać.

Zaśpiewaj jakiś dźwięk z wyższej części Twojego głosu na głosce I. Uważaj tylko, aby nie zrobić tego zbyt mocno ani zbyt delikatnie. Ma być tak, abyś nie czuła, że jest niewygodnie, aby głos był dźwięczny i swobodny, ale tak, aby jednocześnie nie było w nim słychać powietrza (czyli aby nie brzmiał jak podczas szeptu). Kiedy już uda Ci się osiągnąć taki dźwięk, połóż dłoń na głowie. Powinnaś poczuć delikatne drgania.

Aby ćwiczyć dobre rezonowanie dźwięku, powtarzaj to ćwiczenie, ale na sylabie "ki", przy czym pamiętaj o zasadach, o których wspomniałam wyżej. Ćwicz też zdania i sylaby z M np. "mi, mi" czy też "moja mama miele mak".

Powodzenia!

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 15 lipca 2013, 01:15 

Online: 1192d 22h 38m 27s
aksamitka - pytanie zasadnicze, czy ty nie odczuwasz tych wibracji podczas śpiewu, czy ich w ogóle nie ma (tzn jeśli np przyłożysz dłoń do ust, policzków to nic nie czujesz)?

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 22 lipca 2013, 08:50 

Online: 16h 48m 42s
GG: 0
Dzięki za wszystkie rady, będę ćwiczyć do upadłego :D. Śpiewając głoskę "i", tak jak mi radził chances, przy położeniu rękę na głowie odczuwam drgania przede wszystkim w okolicy ust, żuchwy, w całej partii twarzy poniżej kości policzkowych, powyżej kości policzkowych już nic... Czy to dobrze czy nie dobrze? :)

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 23 lipca 2013, 15:10 

Online: 7d 13h 11m 35s
Najlepiej nagraj próbkę. Spróbuj też wyobrazić sobie, że śpiewasz I bardzo smutno. Nie rób tego płasko, wyobraź sobie, że to nie jest IIIII, ale coś zahaczającego o U i Y. Na takim smutnym stawieniu najłatwiej dźwięk wchodzi do głowy i tam powinien rezonować. Jeśli nie czujesz nic w głowie, ponad ustami, to znak że prawdopodobnie używasz do tego rezonansu piersiowego.

Tutaj masz przykład "ładnego" I, w 1:41

Ostatnio edytowano wtorek, 23 lipca 2013, 15:37 przez paveleq94, łącznie edytowano 1 raz

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 23 lipca 2013, 15:32 

Online: 134d 23h 34m 36s
GG: 1397451
A gdzie tam Beyonce robi smutną minkę?

Poza tym, smutna mina (z podniesionymi brwiami) powoduje tendencję do odpuszczania oddechu i spinania żuchwy.

Obrazek

Patrz jak mu się żuchwa i gardło spinają. A Ty proponujesz, żeby coś takiego w śpiewie robić?

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 23 lipca 2013, 16:36 

Ale on płacze, wtedy to już w ogóle spina się gardło xd
Poza tym mówię o smutnym ustawieniu dźwięku (w domyśle ciemnym), gdzie tam mówiłem o minie? ;>

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 23 lipca 2013, 16:40 

A od kiedy ciemne ustawienie jest smutne? Nie mówiąc już, że Beyonce wcale tak ciemno nie brzmi?

...Jeśli się brzmi smutno, to się wygląda smutno. Proszę o to spytać jakiegokolwiek (choćby pół-profesjonalnego) aktora, jakiego znasz. Założenie, że "na smutno" jest lepsze to błędne założenie.

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 23 lipca 2013, 17:00 

To była przenośnia, skrót myślowy, by pomóc zrozumieć, tym bardziej że podałem też samogłoski, w stronę których można I przechylić. A co do tego, że jak brzmi się smutno, to wygląda się smutno, to nie jest przypadkiem odruch i nie są te rzeczy ze sobą tak silnie powiązane? Owszem, mimika na pewno w jakimś stopniu wpływa na barwę dźwięku, ale na pewno nie w takim jak język, podniebienie.
Beyonce ogółem nie śpiewa ciemno, ale jej I akurat nie jest jasne, nie jest płaskie, nie jest skrzekliwe, ale jest przyciemnione, mocno rezonuje w głowie, powiedziałbym że jest to "covered sound", taka namiastka z ustawienia klasycznego.
Zresztą ciemne ustawienie zawsze będzie brzmiało smutniej od jasnego, tutaj jest dobry kontrast.

Oczywiście jak się uczepisz i będziesz łapał za słówka, to dla Ciebie nie będzie różnicy, jednak myślę, że jakaś jest ;-)

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 23 lipca 2013, 17:13 

Jeszcze raz powiem. Znajdź jakieś aktora i go zapytaj, jak mimika twarzy wpływa na głos. Takiemu na pewno uwierzysz bardziej, niż mnie, więc nie będę sobie palcy męczył ;)

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj