* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 24 lipca 2013, 21:50 

Online: 8h 58m 24s
GG: 0
Witam! Jestem tu nowa i mam kilka pytań, na które do tej pory nie znalazłam odpowiedzi, ani fachowej oraz obiektywnej oceny głosu. Jak już pisałam w moim pierwszym poście (gdzie się Wam przedstawiłam) jestem samoukiem, a moja przygoda z muzyką zaczęła się dość dawno. Śpiewałam sobie w domu, potem w szkolnym chórze, na drobnych występach, później na przeglądach i konkursach. Zawsze śpiew sprawiał mi ogromną frajdę i przyjemność ale nigdy nie brnęłam w to jakoś na poważnie, choć raczej czułam się w nim dość pewnie. Tłumaczyłam się brakiem czasu i faktem, że w sumie trzeba mieć szczęście żeby się ?wybić?. Toteż nie mam pojęcia o teorii ani wskazówek, które by pomogły i powiedziały ?co dalej??. Głupio mówiąc tak naprawdę nie znam swojego głosu, chociaż go już długo używam i robię to na wyćwiczoną intuicję : P Ciężko mi samej stwierdzić co tak naprawdę już potrafię (może do czegoś doszłam sama ofc nieświadomie ), ani jakie robię błędy, o których nigdy nie miałam pojęcia. Piszę tutaj trochę z ciekawości, a trochę dlatego, że podczas jednego z konkursów (wewnątrzszkolny przegląd, więc trochę ludzi z przypadku : D) usłyszałam od pana z jury, że brakuje mi techniki :/ ...jednak nie dowiedziałam się o co konkretnie chodziło. Chciałbym więc Was poprosić o analizę swojego głosu: barwa, typ, skala, błędy i wszystko inne na co warto zwrócić uwagę oraz o jakieś ćwiczenia, które wyeliminowałyby to co konieczne;)

Podrzucam więc próbkę głosu- cover Piece by piece, Katie Melua. Nagranie nie jest może najwyższej jakości ale mam nadzieję, że będzie się dało wychwycić to co trzeba. Utworek dość dobrze mi leży tzn. nie męczę się jak śpiewam i to chyba taki mój najbardziej naturalny styl. Jeśli będą potrzebne inne nagrania, które by pomogły w analizie to piszcie. Z góry dziękuję :) !
http://w411.wrzuta.pl/audio/95Fd82ykpkj ... anie_melua

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 24 lipca 2013, 22:01 

Online: 42d 22h 7m 33s
Brzmisz bardzo, bardzo młodziutko :) I masz leciutkie, jasne ustawienie, co jeszcze bardziej to potęguje, przynajmniej w moich uszach.
Powinnaś popracować trochę nad akcentem. viewtopic.php?f=28&t=4663 poczytaj sobie, tutaj też to zauważono.
Fajnie brzmisz, jak mała dziewczynka :D

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 25 lipca 2013, 11:48 

Online: 1192d 22h 38m 27s
Mi się podoba. Ciężko powiedzieć o co panu z jury chodziło, skoro nie powiedział o co mu chodziło :P Może spróbuj zaśpiewać coś trudniejszego, bo ciężko wskazywać braki czy błędy, na podstawie utworów, które Ci wychodzą. Wybierz jakiś z którym masz problem, wtedy będzie można powiedzieć co robisz źle ;)

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 26 lipca 2013, 12:46 

Do Dusioł :-D co do tego młodziutkiego głosiku, to w sumie nie wiem czy mam się cieszyć czy nie ;p może taka już uroda, a może warto coś z tym zrobić i popracować, żeby nieco ten głos "przyciemnić"? Chyba, że po prostu to się jeszcze samo może zmienić za jakiś czas. W sumie nie wiem od czego zależy, że do tej pory tak brzmię. Boję się trochę, że już mi tak zostanie : o Postaram się poprawić wymowę ;)

Do yen: Oczywiście, nagram i wstawię coś trudniejszego. To pomoże wyłapać inne błędy i rozwiązać mój problem ze śpiewaniem bardzo wysokich partii, kiedy inaczej trzeba ustawić głos, bo pojawia się u mnie blokada (prawdopodobnie most). W tym utworze nie miałam z tym problemu, bo dźwięki nie były jakoś wyjątkowo wysokie.

Chciałabym jeszcze prosić o określenie typu głosu i skali. Co wstawić żeby można było to sprawdzić? i dzięki wielkie za pomoc :)

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 26 lipca 2013, 19:36 

Online: 1192d 22h 38m 27s
Ja bym nie przyciemniała nic, masz takie niewymuszone brzmienie i imho nie warto z tym kombinować (chyba, że bardzo chcesz). Co do skali to sama musiałabyś sobie z pianinem sprawdzić jak nisko/wysoko sięgasz. A typ głosu najlepiej po mostach sprawdzać, ale tak "na oko" powiedziałabym, że jakiś wyższy mezzosopran (ale takie ocenianie na podstawie brzmienia bywa bardzo mylne ;) )

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 26 lipca 2013, 19:45 

Online: 49d 10h 42m 28s
Dla mnie większość Pań brzmi podobnie, ale Twoja barwa bardzo mi się podoba. O ewentualnych błędach się nie wypowiem bo są od tego tutaj mądrzejsi ode mnie :)

A co do brzmienia młodziutko, to tylko się cieszyć bo kwadratowo-gębowo-rusko-brzmiące "Aj kysd e gerl" katy perry nie jest w ogóle kobiece. Jak dla mnie masz tutaj drugą najładniejszą barwę wśród Pań :)

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 26 lipca 2013, 21:54 

Yen, to w takim razie może wstawić jakąś syrenę czy coś? bo sama chyba nie będę potrafiła określić tego typu, wolę się zdać na Wasze pewniejsze i doświadczone ucho : D Niedługo postaram się dodać jakiś bardziej skomplikowany utworek ( myślałam o "Hurt" Christiny Aguilery...bo właśnie w tego typu utworkach włącza się takie "przytłumione" śpiewanie, a chyba to nie za dobrze:/ Zastanawiam się czy będzie to dobry wybór, może tak, bo mam wrażenie, że właśnie wtedy zaczynam niestety śpiewać siłowo, a dobrze to nie brzmi i dla gardła męczące...no i robi się problem)
Jeśli chodzi o to delikatne śpiewanie to przeszkadza mi w sumie w tym, że nie nadaję się do śpiewania jakichś ostrzejszych czy cięższych kawałków, które wychodzą oczywiście zbyt grzecznie ;p. Trochę mnie to przykuwa do ballad, a chciałabym być bardziej wszechstronna. Ale w sumie może faktycznie lepiej nie kombinować i starać się dobrze wykorzystać to co jest : )

Dust, bardzo mnie pozytywnie zaskoczyłeś :D dziękuję za tak miłą opinię

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 27 lipca 2013, 07:32 

Online: 49d 10h 42m 28s
Masz po prostu ogromny talent. Trzymam kciuki i mam wielką nadzieję, że nigdy nie przestaniesz śpiewać i doskonalić swojej techniki. Jesteś chyba za skromna z tym "nowicjuszka" :) bo np. wrzucasz vibrato z pewnością w najlepszych momentach piosenki - niektórzy wokaliści do znudzenia "vibrują" gdzie się tylko da :) Myślę, że wiesz co robisz bo Twoje wykonanie zrobiło na mnie takie wrażenie, że pokusiłem się o pobranie tego na dysk.
Wiem, że to co piszę brzmi jak "rzyganie tęczą", ale ja nigdy nie odmówię sobie (bo nie umiem) okazji by kogoś pochwalić jeśli na to zasługuje ;)

Co do ballad, hm, ja je kocham. Mam nadzieje usłyszeć więcej Twoich wykonań w takich klimatach, co nie jest oczywiście sugestią byś w tym tkwiła bo nie wątpię, że jesteś wszechstronna.

P.S. Boję się przesłuchać oryginału tej piosenki, która może mi zepsuć smak Twojego wykonania.

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 27 lipca 2013, 10:44 

:D jasne, wstawię jeszcze jakieś wykonanie np. już do działu oceny ;p nie myślałam, że komuś aż tak przypadnie do gustu, bardzo się cieszę : )
Jeśli chodzi o tą technikę, to właśnie tutaj nie wiem trochę co dalej robić, bo do tej pory używałam głosu "na czuja". Może jakieś ćwiczenia czy coś takiego by się przydały? Wiem, że z pewnością będzie problem z tymi bardzo wysokimi partiami, gdzie trzeba zmienić tryb, bo chyba nie umiem. Także pewnie Was jeszcze trochę pomęczę :D

Drukuj 

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj