* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 24 czerwca 2013, 14:08 

Online: 19h 17m 4s
GG: 0
Nie potrafie ogarnac informacji na ten temat.

1. Czym są mosty?
2. Ile jest mostów?
3. Co łączą mosty?
4. Jak rozpoznac, ze zblizam sie do mostu?
5. Jak rozpoznac, ze zblizam się do kolejnego mostu?
6. Czym i gdzie jest passaggio ?
7. Ile jest tych passaggio?
8. Jak rozpoznać u siebie dokładne miejsce? passaggio?
9. Jak się mają mosty i passaggio do mix voice ?

Z góry dzięki!

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 24 czerwca 2013, 19:39 

Online: 5d 6h 42m 51s
GG: 12451446
Jeszcze dołożę swoje pytanie jeśli można :)

10. Jak się mają mosty do określania typu głosu?

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 24 czerwca 2013, 20:40 
Administrator

Online: 186d 12h 51m 21s
10. Mają się tak, że różne typy głosu mają mosty w różnych miejscach.

Tzn. no jest wiele teorii na ten temat. Kiedyś na forum było, że bez względu na typ każdy głos ma most w tym samym miejscu, z czasem się to zmieniało. Trudno jednoznacznie stwierdzić. Moja opinia jest taka, że różne typ głosu mają mosty w różnych miejscach. Dokładniej nie jestem w stanie powiedzieć, bo się w to nie zagłębiałem aż tak.

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 24 czerwca 2013, 22:40 

Online: 116d 14h 40m 34s
Są trzy mosty. W pierwszym moście swój początek bierze twang i podparcie gdzie będziesz musiał dodawać, w drugim moście głos może załamać Ci się na neutralu, zaś w trzecim moście całkowicie przechodzisz na neutrala/mln

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 25 czerwca 2013, 08:16 

Online: 30d 22h 47m 17s
1. mosty to umowna nazwa na miejsca w głosie, kiedy 'coś sie zmienia' - np. odczucie wydawania dzwięku, czujesz że coś sie gdzieś napina, albo zmienia napięcie - chociaż napięcie nie jest najbardziej udanym słowem bo może kojarzyć się ze spięciem, ale to nie tak ! : )
2. trzy tak jak mowi arts
3. mosty łączą głos po prostu, początkowo wygląda to tak, że spiewasz i nagle głos sie łamie w falset - no i wyraźnie słychać ze głos jest niecwiczony, że barwa nieustabilizowana itd. generalnie polega to na tym, żeby dojść do mostów w jakiś sposób i przejść przez nie płynnie, ujednolicić barwe głosu - żeby to miało sens, jak grasz na gitarze niskie dzwięki , srednie i wysokie to słychać ze wydaje to jeden i ten sam instrument - ludzie czesto o tym zapominają , w dole są kontrabasem, chwile później juz wiolonczelą a konczą na jakiś skrzypcach w wysokim rejestrze - za duzo kombinują, brzmi to okropnie itd bez szczegółów
4. poszukaj w srednicy dzwięku który emitujesz w spokojny i luźny sposób, potrafisz go utrzymać dłużej na jednym poziomie głosnosci i bez wahań - potem idz powoli w góre skali, w zaleznosci od głosu miedzy c1 a gdzies e1 poczujesz, że trzeba czegoś dodać do dzwięku bo tracisz nad nim kontrole - tak jak pisal arts - trzeba minimalnie uruchomić podparcie i lekko zajechać twangiem (w małej ilości wystarczy tak na prawde, te udawanie kaczki i przetwangowane próbki głosu są maksymalną ilością twangu i zazwyczaj brzmi to okropnie)
5. to samo co wyżej no ;) tylko bedzie to jeszcze wyżej w rejonach, chyba f1-a1 wiec bedziesz potrzebować wiecej podparcia , wiecej twangu itd. najlepiej daj próbke jak trzymasz dzwięk w srednicy czy w ogole jest sens sie zapędzać w wysoki rejestr - wiekszość problemów wokalnych bierze się z niecierpliwości - cos nie gra w emitowaniu podstawowych dzwięków, ale nie zwraca sie na to uwagi tylko sie ryje wyżej i wyżej, a tak to nie ma zupełnie sensu - masa złych nawyków, co chwile zdarty głos itd. wszystko idzie jak krew z nosa.
6. passagio to przejście z rej. piersiowego w głowowy - nie jest to na jednym dzwięku tylko na całym szeregu, a pomiędzy jest miks jednego i drugiego. nie wiem jak to zobrazować. to są te mosty itd - miejsce w ktorym zmienia sie aktywność miesni , ple ple ple, dzieje sie duzo i trzeba to dobrze kontrolować żeby ten głos utrzymać w ryzach.
7. passagio jest jedno (ogladnij film który zapodawał acaria 'what makes great tenor' czy cos takiego. gosc tam tlumaczy, pokazuje, jest spoko !
8. najlepiej wybrać się do ogarniętego nauczyciela, albo kombinować bardzo bardzo spokojnie i uważnie samemu, duzo sie nagrywac, konsultować.
9. to jest wszystko jedno i to samo, tylko pod różnymi nazwami wydawanymi przez różnych ludzi, żeby na tym samym zbijać więcej hajsu ;]

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 25 czerwca 2013, 15:58 

Online: 1192d 22h 38m 27s
To i ja odpowiem :)

Mayestro napisał(a):
1. Czym są mosty?

Mosty to "granice" między rejestrami - generalnie każdy człowiek ma trzy podstawowe rejestry: piersiowy, głowowy i i środkowy (czyli cos pomiędzy pierwszymi dwoma). Powyżej jest jeszcze rejestr gwizdkowy, ale nie jest to rejestr modalny.
Cytuj:
2. Ile jest mostów?

Policzmy: pierwszy między piersią i rejestrem środkowym, drugi między środkowym i głową, a trzeci mędzy głową i gwizdkiem :)
Cytuj:
3. Co łączą mosty?

rejestry - j.w.
Cytuj:
4. Jak rozpoznac, ze zblizam sie do mostu?

Generalnie po tym, że wraz ze zmianą wysokości zmienia się charakter dźwięku, to jest czasami subtelna różnica, ale jeśli uda Ci się uchwycić moment kiedy zachodzi, to znajdziesz most ;) Metoda z szukaniem miejsca, w którym głos się załamuje jest imho zła, bo głos może załamywać się w wielu miejscach, niekoniecznie na granicy rejestrów.
Cytuj:
6. Czym i gdzie jest passaggio ?

Passagio to to samo co most, ale niekiedy termin ten jest używany jako skrót od 'Zona di Passaggio' (a to klasyczne określenie - nie wiem czy ma polski odpowiednik - na rejestr środkowy u mężczyzn - u kobiet nazywa się go zwyczajnie rejestrem środkowym, wynika to z tego, że w klasyce głosy męskie i kobiece ustawia się inaczej)
Cytuj:
9. Jak się mają mosty i passaggio do mix voice ?

Mix voice to znowu pojęcie sls-owe i określa ono sposób ustawienia głosu głównie w rejestrze środkowym (ale zastrzegam, że sls to nie moj konik, więc mogę się mylić :P).

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 26 czerwca 2013, 13:19 

A.) Co to jest rejestr modalny/niemodalny?
B.) Który jest modalny, a który niemodalny?

xD

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 27 czerwca 2013, 21:38 

C.) Jaki związek ma rozjaśnianie barwy podnoszeniem krtani, z zaciskiem wynikającym z podnoszenia krtani?
D.) Czy vocal fry ma istotne znaczenie w emisji głosu? Takie żeby go nie lekceważyć?
E.) Jeśli wibrato idzie w parze z dobrze zaśpiewanym dźwiękiem, to czy celowo pozbywanie się wibrato nie jest zabiegiem zaciskogennym?
F.) Jak można się świadomie pozbyć wibrato w dowolnym momencie?
G.) Jak wygląda to z fizjologicznego punktu widzenia tj. jak struny pracują z wibrato i bez wibrato (celowo)?

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 27 czerwca 2013, 22:26 

Online: 30d 22h 47m 17s
C - podnoszenie krtani rozjasnia dzwiek, jak robisz to za bardzo to męczy i sie spina, trzeba miec swietne wyczucie do tego

D - nie lekceważyc, owszem. na tym ustawieniu (fry) robi sie na przyklad mocną chrype

E - jak umiesz to zrobic to oczywiscie nie, wibrato wchodzi w wielu przypadkach samo jesli dzwiek jest porządnie wyemitowany i nie wiem po co sie go pozbywac ;)

F - nie robic go ? chyba masz nad tym kontrole jesli umiesz je zrobic

G - wydaje mi sie ze struny pracują tak samo, wibrato mozna robic krtania albo przeponą - to jest niewielka zmiana wysokosci dzwieku, wiec pewnie sie struny rozszerzaja i zweżaja minimalnie, ale nie wiem szczerze mowiac na 100 %

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 2 lipca 2013, 14:22 

Online: 1d 8h 24m 51s
A ja mam pytanie może trochę z innej beczki. Nie umiem pokonać nawet 1. mostu i dlatego chciałbym wiedzieć... Na przykładzie ćwiczenia rrrrrr dobrze czuć, gdzie na podniebieniu odbija się ćwiek i moje pytanie brzmi, jak zbliżam się do mostu, to gdzie mam czuć te wyższe ćwieki? Z tylu podniebienia? na środku? przy zębach?

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj