* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Autor Wiadomość

Tytuł: Ból pleców...
Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 29 czerwca 2013, 08:37 

Online: 16h 48m 42s
GG: 0
Moi kochani, robiąc rozgrzewkę wokalną, śpiewając piosenki staram się stosować podparcie oddechowe rozszerzając żebra. Po jakimś czasie takiego śpiewania bolą mnie plecy... Wobec tego mam małe pytanko - czy robię coś źle, czy plecki powinny czy nie powinny boleć?

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 29 czerwca 2013, 09:26 

Online: 2d 3h 15m 5s
To zależy, od tego, czy dopiero zaczynasz podpierać, czy podpierasz już dłuższy czas?
Bo jak zaczynasz, takie coś może się pojawić, ale po dłuższym czasie, mięśnie się wyćwiczą i przyzwyczają i problem powinien zniknąć. :)

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 29 czerwca 2013, 10:31 

Online: 49d 10h 42m 28s
Według mnie ćwiczenia oddychania, trzymanie książek na głowie, stanie na jednej nodze - to wszystko bzdury. Można jedynie korygować swoją postawę. Moje doświadczenia z zajęć CVT i literatury, ćwiczeń SLS - nie przywiązują wagi do ćwiczeń oddychania - rozchylania żeber, nadęcie brzucha, ściskanie brzucha. To wszystko powoduje niepotrzebne zaciski.

Zacytuję Brett'a "Wszystkie te pomysły powodują u wokalistów niepotrzebne rozproszenie i zaciski. Stań prosto i oddychaj![...]"

Mnie strasznie irytuję np. pojęcie "śpiewanie z przepony", takie rzeczy wg. mnie wprowadzają początkujących (i nie tylko) w błąd.

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 29 czerwca 2013, 11:19 

Online: 92d 5h 51m 6s
Mnie na początku bolały żebra, gdy nauczyłem się
oddychać przeponowo-żebrowo.Z czasem przeszło.

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 29 czerwca 2013, 13:06 

Online: 1192d 22h 38m 27s
A czy ty po prostu nie próbujesz robić tego za mocno - staraj się nie wkładać w to więcej siły niż potrzeba. I druga rzecz - im więcej powietrza weźmiesz tym trudniej Ci będzie nad oddechem panować, dlatego staraj się nie brać zbyt wielkich oddechów, jeśli czujesz, że masz całe płuca wypełnione powietrzem, to raczej jest go za dużo ;)

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 29 czerwca 2013, 13:21 

Online: 49d 10h 42m 28s
Zach, oczywiście, że trzeba mieć pojęcie, ale jest wiele ważniejszych kwestii do dopilnowania. Np. wysuwanie szczeny, spinanie mięśni.
Nie wiem ilu z Was ma prawo jazdy, ale porównanie nauki śpiewu do praktyk na prawie jazdy jest podobne. Musisz pamiętać o znakach, patrzeć w lusterka, zmieniać biegi, operować pedałami, ogarniać prędkość - wszystko na raz. I "na raz" wychodzi kupa bo tak zwykle jest. Tak samo moim zdaniem jest z wokalem, trzeba dużo pilnować, a skupianie myśli na kwestii "czy moje żebra wyginają się w dobrą stronę?" kiedy musimy pamiętać o luzach w innych miejsach, jest marnowaniem energii.

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 2 lipca 2013, 18:30 

Online: 16h 48m 42s
Dzięki za odpowiedzi ;) Bóle pleców pojawiają się przy śpiewaniu, po około 20 minutach ćwiczeń. Wystarczy usiąść i odpocząć chwilę i bóle mijają.

Drukuj 

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj