* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 3 lutego 2013, 23:25 

Online: 1192d 22h 38m 27s
Dużo neutrala, w większości zapowietrzonego + curbing. Ja to tak przynajmniej widzę.

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 3 lutego 2013, 23:45 

Online: 17d 17h 3m 12s
GG: 0
To są tryby a nie mody ;)

A np. w 0:58-1:00 to jest flażolet i w 1:03-1:08 również, ale jest bardziej wypełniony, bo więcej przydźwięku. W 'Must be the music' był chłopak co to śpiewał i Sztaba się podniecał, że on dosięgał tych dźwięków, jak takie coś przecież nic nie kosztuje. Flażolet jest ciągle badany przez CVI, bo co raz więcej się tego pojawia i jest zapotrzebowanie, we flażolecie trzeba uważać na głośność, żeby nastąpił 'split'. Flażolet również może "rozstrajać" tryby, dlatego właśnie, że nic nie kosztuje i głos chce iść na skróty i sobie ułatwia. Mi bardzo podoba się jak Freddie Mercury mieszał flażolet z trybem Neutral z przydechem i z wibrato.

P.S. Posługuję się terminologią CVT. Pisząc flażolet mam na myśli coś jak falset.

Bohemian Rhapsody #1 Forever

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 3 lutego 2013, 23:50 

Online: 1192d 22h 38m 27s
To ciekawe co piszesz, ja bym powiedziała, że to zwykły neutral - flażolet mi się trochę z czym innym kojarzy. Ale ja męskich głosów, aż tak bardzo nie ogarniam, więc nie będę się kłócić :P

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 4 lutego 2013, 00:15 

Neutral nie brzmi jak wydmuszka, nawet ten z przydechem różni się od flażoletu.

Pokaże kilka przykładów flażoletu w głosie Freddiego, on akurat dodawał często przydech jeszcze no i różne ilości przydźwięku.

0:27-29; 0:51-0;54; 1:11-1:16

1:00-1:08; 1:43-1:51; 2:00-2:10

1:58-2:01; 3:48-3:52; 4:05-4:09; 4:29-4:33

0:21-0:25 (Na słowie 'see" to jest Neutral, nawet z przydechem, info pewne); 1:12-1:18 (tryb Neutral z przydechem z domieszką flażoletu). Wcześniej w zwrotce też sporo Neutralu z przydechem. Na koncertach Mercury śpiewał to w innym stylu. Bardziej Curbing/Overdrive.

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 4 lutego 2013, 18:31 

We flażolecie struny głosowe drgają nieregularnie tylko na niewielkiej długości. Można mówić o flażolecie poniżej lub powyżej wysokiego C, czyli dla panów c2 a dla pań c3. Nie posiadam rozległej wiedzy na ten temat, jak zdobędę książkę, to ciekawością pochłonę rozdział o flażolecie, bo podobno w najnowszej wersji jest dodane troszkę informacji na tent temat. W każdym bądź razie należy pamiętać, że flażolet nie jest głośny a to co słyszy się na nagraniach jest odpowiednio zmixowane i podkręcone. Nie wiem dokładnie jak wygląda sprawa z podparciem przy flażolecie, ale flażolet kosztuje tyle to nic, w porównaniu do prawdziwego Neutrala. A zobacz np. ten frgament >>> 4:04-4:07<<<. Tutaj brzmi to trochę jak flażolet, ale ten dźwięk to petarda, jest pełny i przyszywający, ma jakość, to jest prawie c3, bardzo wysoko jak na faceta, na żywo byłoby to bardzo głośne, ten dźwięk robił Roger Taylor (perkusista) a nie Freddie Mercury. Ja będę dążył w przyszłości do tego aby śpiewać coś jak flażolet, ale z jakością Neutralu, bo sam flażolet na żywo kiepsko się sprawdza, chociaż trzeba przyznać, że bardzo fajnie brzmi jako efekt.

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 4 lutego 2013, 19:29 

Online: 77d 22h 20m 53s
Bardzo łatwo to zaśpiewać. Jedyna uwaga żeby nie śpiewać za mocno i nie wypaść z tego jajcarskiego tonu. Trzeba śpiewać jak ptaszek tak ćwir ćwir ćwir. :) :) :) Numer fantastyczny.

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 4 lutego 2013, 23:36 

Online: 116d 14h 40m 34s
Dla mnie flażolet, czyli ten neutral zapowietrzony, jeszcze na dodatek na niedomkniętych strunach jest niezdrowy. Powyżej a5 masz już takowe załamanie flażoletu, gdzie powoduje typowy gwizdek.

Drukuj 

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj