* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 6 stycznia 2012, 13:22 

Online: 1h 41m 7s
Witam wszystkich gorąco.
Piszę ten temat, gdyż nie mogę znaleźć modu, którego używa John Mayer w tym utworze:

Na ucho laika mam wrażenie, że to coś w rodzaju twangu z holdem - ale nie jestem pewien. Byłbym zatem wdzięczny za pomóc w rozpracowaniu tego i udzieleniu wskazówek w jaki sposób podobny efekt brzmieniowy mogę uzyskać.

Z góry dzięki.

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 6 stycznia 2012, 19:20 

Online: 77d 22h 20m 53s
GG: 0
Nie znam się na CVT. Ale opierając się na technice zdrowego rozsądku i wprawnego ucha, której jestem adepetem to:

Johny spiewa sobie normalnie :) Dość delikarnie, ale zachowując dobre podpracie. Takie a'la jazzowe śpiewanie. Musisz zwrócić uwagę na fakt, że Mayer śpiewa wiele lat i ma bardzo dobrze rozśpiewany wokal. Laik bez lat w śpiewaniu nie ma większych szans na skopiowania brzmienia.

Pozdrawiam

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 6 stycznia 2012, 19:56 

Online: 19d 8h 17s
Twangu z holdem? To nie jest mod. Twang - każdy wokalista go używa, bez tego będzie brzmiał strasznie. Twang to coś jak udawanie kaczki, tyle że w śpiewaniu nie używa się tego w takiej ilości. A hold to takie specyficzne napięcie, jakbyś coś chciał powiedzieć, ale zatrzymał się w połowie zdania. A ten koleś używa przede wszystkim neutrala, i curbingu miejscami. Skoro pytasz o niego, to pewnie chcesz uzyskać podobne brzmienie. Zacznij od tego co wszyscy - masz tematy gdzie wszystko jest wytłumaczone. Po kolei - podstawy: podparcie, twang, i samogłoski. Jak opanujesz to, bierzesz się za mody. Opanujesz mody - będziesz na tyle dobry by naśladować każdego wokalistę. Ale to nie takie proste, nie ma co liczyć na efekty po kilku miesiącach. Trzeba sporo praktyki.
Powodzenia.

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 6 stycznia 2012, 20:37 

Specjalnie dla Ciebie nagrałem pisenkę Mayera.

Gravity. Obczaj czy o taki sposób śpiewania Ci chodzi, jaki prezentuję. Jeżeliu coś na kształt, to Ci wytłumaczę jak to robić. Jeżeli coś innego to szukamy dalej.

http://www.box.com/s/1tet41zb2x38e7392zzl

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 8 stycznia 2012, 16:32 

Online: 1h 41m 7s
ciemnastronabułki napisał(a):
Twangu z holdem? To nie jest mod. Twang - każdy wokalista go używa, bez tego będzie brzmiał strasznie. Twang to coś jak udawanie kaczki, tyle że w śpiewaniu nie używa się tego w takiej ilości. A hold to takie specyficzne napięcie, jakbyś coś chciał powiedzieć, ale zatrzymał się w połowie zdania. A ten koleś używa przede wszystkim neutrala, i curbingu miejscami. Skoro pytasz o niego, to pewnie chcesz uzyskać podobne brzmienie. Zacznij od tego co wszyscy - masz tematy gdzie wszystko jest wytłumaczone. Po kolei - podstawy: podparcie, twang, i samogłoski. Jak opanujesz to, bierzesz się za mody. Opanujesz mody - będziesz na tyle dobry by naśladować każdego wokalistę. Ale to nie takie proste, nie ma co liczyć na efekty po kilku miesiącach. Trzeba sporo praktyki.
Powodzenia.

Rozumiem, zastosuję się do Twoich wskazówek. Serdecznie dziękuję.

kokoszka napisał(a):
Specjalnie dla Ciebie nagrałem pisenkę Mayera.

Gravity. Obczaj czy o taki sposób śpiewania Ci chodzi, jaki prezentuję. Jeżeliu coś na kształt, to Ci wytłumaczę jak to robić. Jeżeli coś innego to szukamy dalej.

http://www.box.com/s/1tet41zb2x38e7392zzl

Tak, chodzi mi właśnie o podobną, taką wygładzoną - delikatną barwę. Wprawdzie brakuje mi tutaj takiego "Mayerowo-kaczkowatego" akcentowania, ale rozumiem, że to naprawdę dużo pracy. Byłbym niezmiernie wdzięczny, gdybyś mógł mi pomóc uzyskać brzmienie takie, jakie właśnie zaprezentowałeś przy "Gravity". Z góry dzięki. :)

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 12 stycznia 2012, 20:15 

Byłbym niezmiernie wdzięczny, gdybyś mógł mi pomóc uzyskać brzmienie takie, jakie właśnie zaprezentowałeś przy "Gravity". Z góry dzięki.

Łap mnie na chat boxie.

Pzdr

[ Dodano: wtorek, 24 stycznia 2012, 11:44 ]

Na przyszłość piszcie odpowiedzi na forum nie na priv. Priv jest dla ciot.

Jeżeli chodzi o to śpiewanie, mam 2 wiadomości, jadną złą drugą dobrą. Dobra jest taka, że nie jest trudne zaspiewać to tak jak Mayer czy Ja, John Mayer nie jest jakimś technikiem. Ale dlaczego brzmi on tak fajnie? Ha :) Ponieważ śpiewa wiele lat i ma jak ja to mówię - rozśpiewany głos.

Ja swoją próbkę nagrałem póxnym wieczorem, na bardzo dobrze rozgrzanym głosie, co znaczy, że nie musiałem nic cisnąć, głos sam leciał. A to dlatego, że śpiewam już ponad 5 lat. A ostatnio dużo trenuję. Głos mi się odwdzięcza.

Zaśpiewane jest to lekko, typowo popowe ustawienie. Nie ma żadnych haczyków. Otwarte miłe dla ucha dzwięki.

Jedyna rzecz niezbędna żeby sobie pośpiewać większość z pozoru łatwych popowych kawałków, to dobrze rozśpiewany głos. To nie jest tak, że jak ustawicie sobie twang 20%, podparcie 80%, rzuchwa 3mm do przodu to wejdzie każdemu...nie, nie wejdzie. Trzeba zaspiewać to naturalnie po latach śpiewania.

Jakby coś to piszcie na forum.

Drukuj 

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj