* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona
Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 26 marca 2012, 19:06 

Online: 73d 2h 18m 50s
GG: 0
Hm, a jakby tak założyć temat i wypisać w nim wieeele utworów, dzieląc je na "łatwe, średnie i trudne"? Podziałów możemy zrobić więcej oczywiście. I nie musi to być czysta klasyka, metal oczywiście też. :D

Sowa Opery

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 27 marca 2012, 08:18 

Online: 2d 23h 58m 34s
No wlasnie Mille cuudny masz ten awatar :)to ja w kompletowaniu tych trudnych bardzo chetnie pomoge.Napewno znajdzie sd tam 3/4 utworow pisanych na mezzosopran :)

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 27 marca 2012, 19:59 

Online: 73d 2h 18m 50s
Serio taki ładny? xD Dzięki, dzięki. :D

Ołkej, to ja powoli zabieram się za robienie listy i zakładanie tematu.

Sowa Opery

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 28 marca 2012, 16:11 

Online: 7d 11m 18s
GG: 886330
Spoksą. ; ) Dołączam się do tworzenia jakby co. Och, utwory na mezzosopran <3 I cannot wait ; D
No i będę wobec tego specjalistką od tych metalowych, chyba, że wy w tym również `siedzicie` od lat ? : >

---
Min mannen vil v?re en tenor!
(Mój mąż będzie tenorem!)

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 10:26 

Online: 6h 39m 25s
Witam i o zdrowie pytam. Poszukuję ostatnio nut do utworu Ciaccona di Paradiso e dell'Inferno (anonyme)! Bardzo zalezy mi na tym, dlatego proszę osoby, które wiedzą gdzie można takie nuty znaleźć, bądź mają je w posiadaniu o odpowiedź! serdecznie pozdrawiam. :)

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 30 września 2012, 12:18 

Online: 2d 3h 34m 30s
Słuchajcie a znacie fajne utwory do nauki dla niskiego głosu żeńskiego? Mogą być pisane dla mężczyzn. Mnie np. przyjemnie śpiewa się utwory... Metallici np. The Unnamed Feeling czy też Fade to black i chciałabym poszukać czegoś klasycznego, nie masakrycznie trudnego w tych okolicach dźwiękowych. Skalę mam od C3(scientific notaton), ale wolałabym na początku zacząć śpiewać od E3 mniej więcej :) Pomóżcie bo sama nie wiem czego szukać :P

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 30 września 2012, 21:00 

Metalove napisał(a):
Słuchajcie a znacie fajne utwory do nauki dla niskiego głosu żeńskiego? Mogą być pisane dla mężczyzn. Mnie np. przyjemnie śpiewa się utwory... Metallici np. The Unnamed Feeling czy też Fade to black i chciałabym poszukać czegoś klasycznego, nie masakrycznie trudnego w tych okolicach dźwiękowych. Skalę mam od C3(scientific notaton), ale wolałabym na początku zacząć śpiewać od E3 mniej więcej :) Pomóżcie bo sama nie wiem czego szukać :P

Jesteś pewna, że chodzi Ci o dźwięki C3 i E3 ? Bo to w oznaczeniach amerykańskich jest chyba... czyli C3=c i E3=e... Wobec tego nisko. Powiedz lepiej, jaką masz skalę w górę, to wtedy łatwiej będzie Ci coś doradzić, ale już teraz polecałabym jakieś nietrudne pieśni Chopina, jak np. moje ukochane `Życzenie`. ; ) Nie jest wysoko i niezbyt to trudne.

---

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 30 września 2012, 22:58 

Online: 2d 3h 34m 30s

W tym co tu grają dośpiewuję do C3, ale wygodnie i przyjemnie jest mi do E3 w dół i odtąd chciałabym zacząć :) Serio. :)

Do góry... W chórze zawsze śpiewałam w sopranach. Dośpiewam do C6 ale to nie jest "radosne śpiewanie". Szczęśliwie i miło śpiewam do G5 maks, potem jak musiałam wyżej to śpiewałam, ale nie powiem żeby mi to sprawiało przyjemność :P

W ogóle naprawdę świetnie śpiewa mi się w rejestrach męskich, mam wrażenie, że moja tessitura leży gdzieś tam:)

Jedzie już mój mikrofon(kupiłam!) to się nagram i wam wyślę :)

Serio Metallica - The Unnamed Feeling to mój popisowy utwór, świetnie mi się go śpiewa. Chciałabym coś w tej okolicy dźwiękowej, ale klasycznego, jeśli jest :)

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 1 października 2012, 20:03 

Metalove napisał(a):

W tym co tu grają dośpiewuję do C3, ale wygodnie i przyjemnie jest mi do E3 w dół i odtąd chciałabym zacząć :) Serio. :)

Do góry... W chórze zawsze śpiewałam w sopranach. Dośpiewam do C6 ale to nie jest "radosne śpiewanie". Szczęśliwie i miło śpiewam do G5 maks, potem jak musiałam wyżej to śpiewałam, ale nie powiem żeby mi to sprawiało przyjemność :P

Błagam Cię, pisz po ludzku. C3, E3, E5 czy C6 to są oznaczenia amerykańskie, a są to (po ludzku!) kolejno c, e, e2 i c3. A zatem c to naprawdę nisko, ale wierzę, że możesz tam dotrzeć, ja też docieram, ale nie jest to dla mnie wygodne śpiewanie, bo jest już mało miejsca na przepływ strumienia dźwięku i czuję się jakbym ryczała zamiast śpiewać.
Wiesz, w chórze ja niby byłam w altach, a w drugim chórze w mezzosopranach, bo w górę mam skalę do dźwięku a2, czyli chóralnego sopranu, a drugi chór był żeński i bardziej zaawansowany pod tym względem, że soprany to były prawdziwe soprany z krwi i kości i z szeroką skalą w górę, a mezzosoprany to raczej ciemno brzmiące głosy o skali do g2. Jeśli Ty wyciągasz bez problemu do G5, czyli do g2, to znaczy, że masz na razie skalę typowo mezzosopranową, zależy jeszcze jaką masz barwę głosu. Próbuj więc z utworami na głos mezzosopranowy.
No a poza tym, nic na siłę, proszę Cię. Jeśli nie śpiewa Ci się wygodnie powyżej dźwięku g2, to nie próbuj, bo dalej trzeba wiedzieć wiele o technice, ale powiem Ci, że nawet wyćwiczona śpiewaczka może odczuwać dyskomfort przy śpiewaniu w oktawie trzykreślnej. Np. moja nauczycielka mówiła, że gdy zaczęła śpiewać dźwięki ze skali trzykreślnej, czuła się jakby ktoś wbijał jej sztylety w głowę, ale da się przyzwyczaić do takiego dyskomfortu. Nie może być to natomiast na siłę. Spróbuj zaśpiewać na tych wyżynach z vibrato i to będzie chyba najlepszy dowód na to, czy możesz tam jeszcze śpiewać, czy już nie, inaczej na odległość nie umiem Ci doradzić.

metalove napisał(a):
Jedzie już mój mikrofon(kupiłam!) to się nagram i wam wyślę :)

Dawaj, posłuchamy.

---

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 1 października 2012, 21:02 

Online: 2d 8h 29m
GG: 11818662
Co do typów głosu. Byłam absolutnie pewna z różnych źródeł, z forum też, że najpopularniejszym głosem jest sopran. Natomiast moja koleżanka, z którą dyskutowałam dzisiaj, ze szkoły muzycznej II stopnia (na skrzypcach, ale jednak powinna mieć dobre informacje), jest przekonana że najwięcej jest mezzosopranów, a prawdziwy sopran jest bardzo rzadko. To jak w końcu...?

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj