* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 7 grudnia 2014, 19:05 

Online: 116d 14h 40m 34s
GG: 0
Zależy też czego ten nauczyciel nauczy, ale musi wiedzieć, że nikt za niego to nie zrobi.

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 8 grudnia 2014, 11:00 

Online: 1d 22m 48s
Mysle, ze nie_wiem1 (ja tez nie wiem, dlatego uzylem imienia i nazwiska :p ) chodzi o inny rodzaj blokady. Prawda jest, ze czesto ludzie zajmujacy sie technika wokalna cierpia czasem na 'przeintelektualizowanie' spiewu. Trzeba pracowac nad tym z czym mamy problem by wbudowac to w nasze zdrowe odruchy, ale nie da sie spiewac myslac jednoczesnie o pozycji krtani, naglosni, podniebienia, jezyka, rezonansie, pracy miesni brzucha, zeber, plecow, ledzwi przy jednoczestym zastanawianiu sie w jakim jestem modzie, pamietajac, melodie, tekst etc. etc. Cel treningu wokalnego to wbudowanie zdrowych nawykow, ale sam spiew powinien juz wedlug mnie byc bardziej spontaniczny. To tak jak z twoja analogia Nashville, trzeba nauczyc sie zasad jezyka, ale jak wciaz bedziesz zastanawial sie jakiego czasu uzyc jak odmienic, jaki to przypadek, liczba, rodzaj itd to nic z siebie nie wydusisz lub bardzo malo. Znam ludzi ktorzy wydawali z siebie smiesznie banalne dzwieki i rozwodzili sie w nieskonczonosc czy to juz 'TA' idealna pozycja? Czasem trzeba wyluzowac i dac podswiadomosci robic robote (Oczywiscie po wczesniejszym solidnym treningu wokalnym!) ;).

Co do nagrania to moje zdanie jest takie: Sproboj zaspiewac calosc dodajac powietrza, musisz zdjac duuuuuzo wagi z glosu, to brzmi jakbys demonstrowal jak nie przesadzac z cisnieciem na sile. Albo jakbys walnal pol litra przed nagraniem :D. Zaspiewaj calosc tak delikatnie jak tylko mozesz, przesadz nawet, pozniej dodaj odrobine wiecej miesa i powinno byc lepiej. Wczesniejsza rada co do HV tez jest trafiona w 10, trenuj HV, to pomoze ci zdjac ciezar z glosu. Troche takie SLSowskie podejscie, ale dla ciebie jak znalazl w tym momencie.

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 8 grudnia 2014, 13:29 

Online: 5d 7h 48m 51s
Wiesz ,dodanie sporej ilości powietrza nie zmiania zbyt wiele w przypadku refrenu którego nadal nie jestem w stanie wyciagnąć. W dalszym ciągu podtrzymuje to że nie chodzi mi o zwrotke czy o język angielski bo nie przykładałem do tego zbyt dużej wagi. Chodzi o miejsce gdzie jest już dla mnie za wysoko. Morfeusz fajnie napisał i chyba trafił w sedno że tonacja jest dla mnie za wysoka. No to zjeżdżałem sobie w audiocity nawet o 5 tonów niżej i nadal jest dla mnie za wysoko. Nie chce mi sie wierzyć w to że ten kawałek jest aż tak wysoko śpiewany przez Bono :)

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 8 grudnia 2014, 14:28 

Online: 116d 14h 40m 34s
To jest takie złudzenie, bo ta piosenka zdecydowanie jest łatwa, którą chcesz zaśpiewać. Niestety, ale musisz zacząć operować mixem/głową.

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 8 grudnia 2014, 14:51 

Oczywiscie z tym powietrzem to porada dotyczaca dolow, jak w refrenie bedziesz probowal dodawac powietrze to masz struny glosowe z glowy. Przypominam, ze doly sa tak samo wazne jak gory, wszystko ma brzmiec dobrze. Jesli nie skupiales sie dotad na zwrotce to moja rada: zacznij ;)

Piosenka nie jest bardzo trudna, nieliczac jednego A(powyzej srodkowego C, dalej sie gubie w tych numerkach) w WIThout you, i w 'OOO' na koncu, najwyzszy dzwiek to Fis. Jesli masz problem z piosenka nawet po obnizeniu jak mowisz 5 poltonow to masz podstawowe braki stary. Oczywiscie najlepszy efekt uzyskalbys gdybys zaglebil sie w metodologie CVT, ale jak nie: cwicz Hv i podparcie, za jakis czas powinien byc efekt.

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 17 grudnia 2014, 00:24 

Online: 134d 23h 34m 36s
GG: 1397451
W dołach, powietrze? Po co? xD

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 19 grudnia 2014, 12:31 

Bo gosciu zdecydowanie musi pocwiczyc soft closure, w dolach to brzmi zdecydowanie za ciezko, nieprzyjemnie sie tego slucha.

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 19 grudnia 2014, 12:31 

Bo gosciu zdecydowanie musi pocwiczyc soft closure, w dolach to brzmi zdecydowanie za ciezko, nieprzyjemnie sie tego slucha.

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj