* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 6 sierpnia 2013, 19:31 

Online: 73d 2h 18m 50s
GG: 0
Nooo, dzwonisz i umawiasz się na wizytę. Prywatnie oczywiście. Jeśli Ci głupio mówić, że chodzi tylko o typ głosu, to możesz zawsze powiedzieć, że śpiewasz i po prostu przyszedłeś na kontrolę.
Swoją drogą, to osoby śpiewające powinny raz na jakiś czas na taką kontrolę się wybrać.

Sowa Opery

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 6 sierpnia 2013, 20:03 

Online: 49d 10h 42m 28s
Ile $$ ?

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 7 sierpnia 2013, 08:31 

Online: 17d 18h 5m 21s
za stroboskopię płaci się jakieś 100-150 zł, więc jakaś mała sumka to nie jest

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 7 sierpnia 2013, 10:47 

Online: 49d 10h 42m 28s
To nie aż tak źle. Jeśli wyniki są nieomylne to warto się wybrać, zamiast polegać na mostach.

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 7 sierpnia 2013, 15:10 

nieomylne? no nie wiem
foniatra powie Ci jak to wygląda z jego perspektywy... mierzone na oko - długiej/krótkiej/średniej długości i grube/cienkie/średnie
teoretycznie takie średnie średnie wskazują na standardowego barytona, ale tak na prawdę co to niby znaczy 'średnie'?
tak na prawdę nie ma jakiś konkretnych norm od ilu mm są już średnie a od ilu długie, a przynajmniej ja się z niczym takim nie spotkałem

wydaje mi się, że mosty są tak czy owak najpewniejszą metodą, aczkolwiek do ogarniętego foniatry też warto się wybrać na konsultacje
najlepiej połączyć sprawdzenie mostów z wizytą u foniatry ;)
jak ja byłem to od razu mi z bomby powiedział, że nie ma opcji żebym był tenorem, co potwierdzają mosty - mimo, że rok wcześniej nie podejrzewałem się o nic innego jak tenora

do foniatry tak czy owak warto się wybrać kontrolnie co jakiś czas by zobaczyć czy z głosem tam w środku wszystko w porządku

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 7 sierpnia 2013, 16:20 

Online: 1192d 22h 38m 27s
Na tej stronie jest tabelka długość/szerokość strun głosowych a typ głosu (trzeba trochę przejechać w dół): http://www.spiew.avella.pl/nauka_spiewu ... glosu.html

inna sprawa, że nie ma żadnego źródła więc ciężko powiedzieć skąd te dane pochadzą :)

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 7 sierpnia 2013, 16:34 

o! bardzo ciekawe :)
można by więc teoretycznie z obraz komputerowy ze stroboskopii przełożyć na konkretne długości
tylko, że tego się nie robi, ja się przynajmniej nie spotkałem :P

może jak się wprost poprosi foniatrę o konkretne długości to da radę coś wskórać
chociaż przy polskich standardach leczenia, przy normalnej wizyty u foniatry to trochę wątpię
ale jakby wybrać się do jakiejś pro kliniki audiologii i foniatrii za grubszą kasę to kto wie, pewnie nawet są w stanie określić takie parametry głosu o jakich nam się nie śniło %)

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 7 sierpnia 2013, 19:47 
Ja akurat płaciłem z 50zł i na komputerku wszystko widziałem ;p

Ja dostałem struny długie/średniej grubości i powiedziała mi bas-baryton, pewnie spadnie do basu, maks to mogę sobie dramatyczne barytoniki pośpiewać. Na wysokiego barytona już zrobiła dziwne oczy (coś w stylu "żartujesz sobie?") ;p

Rzecz w tym, że jak rzekł Volcanodon, wszystko jest na oko. U mnie kobieta akurat bada większość osób z AM, więc wiem, że sobie nie wymyślała tego co mówiła, ale nie wiadomo jak gdzie indziej.

Dziekan najpierw chciał dać barytona, po przesłuchaniu dołów dał bass-barytona, a już pod koniec zajęć u niego stwierdził, że będzie pewno bas, więc pokrywa się to z badaniem głosu (jak miałem 17/18 lat, to wszyscy nauczyciele u których byłem dawali wysokiego barytona).

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 9 sierpnia 2013, 13:03 

Online: 30d 22h 47m 17s
zach to nie jest takie proste, jak powiesz lekarzowi pierwszego kontaktu ze masz problemy z krtania i pracujesz głosem to najprawdopodobniej wysle cie do laryngologa, bo on jest na pierwszym froncie - laryngolog stwierdził, że on by mi w zyciu nie wypisał zadnego zaswiadczenia na 'prace głosem' i mam gardło w opłakanym stanie, ale skierowania do foniatry nie dal, mimo że pytałem czy mogłby mi dać.

może po prostu jak zwykle mam szczeście ;p

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj