* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 23 czerwca 2013, 11:39 
Cytuj:
Wniosek ? Dla Curbingu z głośnością 7 i dźwiękiem trudnym do wyciągnięcia dla danego typu głosu, nie otrzymałem reguły, która nakazywałaby zostać z głośnością 7, ale zmienić dotychczasową konfigurację (ustawienie).

Dobrze kminisz. Rzecz w tym, że ten temat jest jeszcze gorszy ;p

Problem z głośnością jest taki, iż jest mało obiektywna. A wynika to z funkcji ludzkiego słuchu. Z informacji, którą kiedyś uzyskałem, mamy specjalną kość (chyba kość), która w momencie, kiedy krzyczymy, obcina nam głośność o jakieś 10dB. Zwróć uwagę na to, że jeśli jedziesz skalę po dźwiękach do góry, to do pewnego momentu głośność rośnie liniowo. Potem masz kilka dźwięków, gdzie specjalnie się nie zwiększa, a potem znowu rośnie.
Więc problem z głośnością jako taką, można sformułować tak- obiektywnie rzecz biorąc rośnie liniowo, natomiast dla wokalisty subiektywnie tak to nie wygląda.

Druga sprawa jest taka, że głośność (nawet ta odbierania subiektywnie), nie jest wyznacznikiem tego w jakim trybie siedzi i jaki ma poziom "mocy" (metaliczność). Wokaliści do odbioru poziomu metaliczności i głośności używają wewnętrznie odczuwanego rezonansu. Jak masz duży rezon we łbie, to wiesz, że siedzisz w OD albo Edge'u. Jak
masz średni poziom rezonansu i trochę się "chowa", to wiesz, że siedzisz w Curbie. Jak prawie nic ci nie rezonuje to wiesz, że to Neutral. Oczywiście w średnicy nie ma problemu z używaniem zewnętrznie odbieranej głośności, natomiast ja mówię o wysokich rejestrach.

Do flażoletu ma to tyle, że jak ładnie to określił artykuł na wikipedii, w rejestrze flażoletowym spada ci poziom harmonicznych. A to oznacza, że łeb przestaje nagle ładnie rezonować i oddawać poziom głośności i metaliczności.
Nawet siedząc w Curbingu, odczujesz że nagle głos się "zmniejszył" i "schował" oraz coś cichy jest jak na taką wysokość. I to jest największy problem z którym wokalista musi się zmierzyć. Że narzędzie, które wcześniej mu pomagało, teraz będzie przeszkadzać. Próbując przeciągnąć ten duży rezonans, który występował na niższych dźwiękach, wpadnie w jakieś średnio brzmiące formy Neutrala. Trzeba zaakceptować, że głos będzie "mały" i pracować nad jego wzmocnieniem. Wtedy dopiero uzyska się połączenie rejestru modalnego z niemodalnym.

Cytuj:
Jak mają nauczyć o zmianie konfiguracji w odpowiednim momencie dla danego typu głosu, skoro odrzucili podział na typy głosu?

Teoretycznie nie odrzucili, natomiast nikt nie chce się w tym temacie babrać ;p
Zresztą to by nie pasowało do hasła "Z odpowiednią techniką będziesz śpiewał jak chcesz i co chcesz".

Cytuj:
Również uważam, że klasyfikacja typu głosu wokalisty jest bardzo istotna, pal licho podział na rejestry, mogą je odrzucić lub nazwać inaczej, ale natura to natura i jej nie oszukasz.

Znaczy CVT rejestry ma, ale jest to arbitralne podzielenie z linijką i nie uwzględnia (znowu!), że każdy wokalista będzie to odbierał subiektywnie ze względu na swój własny typ głosu.

Cytuj:
Mogę zrozumieć aspekt ideologiczny w takim podejściu, ale wg. mnie "traktowanie wszystkich głosów tą samą miarką" zalatuje ignorancją.

Uproszczenia. Kwestie związane z głosem są na tyle skomplikowane, że w momencie dodania do CVT większej ilości ustawień, typów głosów i ogólnemu zindywidualizowaniu pod większą ilość uczniów, stałoby się kompletnie nieczytelne. Już teraz jest na tyle skomplikowane, że większość osób nie bawi się w tryby, tylko trzaska szkółkę Tamplina, Roberta, Vendery czy SLS.

Język językiem (ukłony w stronę Acarii), ale takie techniczne gadanie powoduje w pewnym momencie, że dyskusje stają się jałowe, bo zamiast śpiewać, analizuje się Twangi, Samogłoski i inne Curbingi.

Cytuj:
Nextor np. mówi konkretnie z naukowego punktu widzenia.

Jak zrobię z tego doktorat, to będzie naukowe ;p

Cytuj:
Heh Nextor dzięki za obrazek, ale ja i tak falsetu nie mogę używać, wiedza o zachodzących procesach i tak nie przybliża mnie do niego a komplikacje wynikają z choroby.

Chodziło mi po prostu o to jak wygląda ten prawdziwy zipping ;p

Cytuj:
Ps. Odpisz na priv.

Odblokuj, bo teraz nie można do ciebie pisać prywatnych wiadomości ;p

Cytuj:
W twoim przekonaniu można stwierdzić, że załamuję się drugi most, a gdzie jest trzeci w tym przypadku?

1 most masz tam gdzie zaczynasz dodawać podparcia i twangu. Nie jesteś początkujący, więc o ile specjalnie się nie pozbawisz tych elementów, to nie poczujesz, że musisz zmienić tryb na lżejszy (po prostu pociągniesz metaliczne). Drugi był tam gdzie głos ci się na początku załamywał w Neutrala. 3 w okolicy a#1 pewno.

Cytuj:
Uwzględniając, CVT nic ciekawego nie wnosi.

Bo CVT wzięło wiedzę, która fragmentarycznie krążyła w wokalnym światku od wielu lat.
Potem nadali fajne marketingowe nazwy (Overdrive/Edge etc) i zrobili z tego produkt.

Im więcej się czyta różnych źródeł, tym wyraźniej to widać. Trochę słabe jest nazywanie trybów czymś nowym, skoro już na początku 20 wieku Caruso pisał o dzieleniu głosu ze względu na metaliczność. I spokojnie można w tym zauważyć podział Overdrive/Curbing/Neutral. Edge'a nie wprowadził CVT, tylko występowało to już wcześniej w musicalach- http://en.wikipedia.org/wiki/Belting_%28music%29 Tak, Belting.

"ale nowy i jasny język, łatwy do przyswojenia!"- Wynikający tylko z tego, że siedzi się wewnątrz nomenklatury CVT. Każda szkoła ma swoją i jeśli to nie jest SLS, albo się nie miesza wszystkiego, to nie ma problemu w rozmowie. Serio. Wystarczy wiedzieć co, kto, jak nazywa i jechane.

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 23 czerwca 2013, 14:51 

Online: 1192d 22h 38m 27s
Nextor napisał(a):

Im więcej się czyta różnych źródeł, tym wyraźniej to widać. Trochę słabe jest nazywanie trybów czymś nowym, skoro już na początku 20 wieku Caruso pisał o dzieleniu głosu ze względu na metaliczność. I spokojnie można w tym zauważyć podział Overdrive/Curbing/Neutral. Edge'a nie wprowadził CVT, tylko występowało to już wcześniej w musicalach- http://en.wikipedia.org/wiki/Belting_%28music%29 Tak, Belting.

IMHO belting jest na tyle rozmytym pojęciem, że ciężko postawić znak równości między nim a jakimkolwiek trybem. Ja już słyszalam 'belting' chyba w każdym trybie ;)

Ale co do tego, że cvt nie wymyśliło śpiewania na nowo, ale ponazywało i uporządkowało po swojemu rzeczy już wcześniej znane, to się w pełni zgadzam, ale z drugiej strony chyba o każdej szkole można tak powiedzieć ;)

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 23 czerwca 2013, 17:46 
Cytuj:
IMHO belting jest na tyle rozmytym pojęciem, że ciężko postawić znak równości między nim a jakimkolwiek trybem. Ja już słyszalam 'belting' chyba w każdym trybie ;)

Polecam to: http://www.singwise.com/cgi-bin/main.pl ... gTechnique

Pisze o Beltingu i różnych spojrzeniach na niego. Wbrew pozorom nie ma takiej tragedii. Po prostu troszkę się w tej sprawie pozmieniało i stąd trochę się rozmywa. Ze stawianiem go w tryby jest troszkę racji. Ona to opisuje w swoim pocisku na Overdrive'a i Belting ( pewnie odnosiła się do starej edycji CVT). Przede wszystkim Edge jest to "chest mechanism", a Belting od jakiegoś czasu taki "chesty" nie jest. Inna sprawa, że nie jest nosowy.
Z drugiej strony Belting nie jest w każdym trybie ;) To po prostu narzędzia CVT nie pasują do opisu Beltingu.
Wiele takich rzeczy jest gdzieś między trybami (w szarej strefie).

W innym artykule natomiast opisuje 2 sposoby pociągnięcia "chest mechanism" w górę. Jeden jest bardzo ciemny i Shouty, oraz ma ograniczenia wysokościowe. Drugi natomiast jest o wiele jaśniejszy i takich ograniczeń nie ma. Wydaje mi się, że spokojnie można to podciągnąć pod OKOLICE Edge'a i OD. Z tego wynika, że CVT tego nie wymyśliło. Chętnie to znajdę i tutaj wrzucę, ale póki co muszę skończyć czytać artykuł o zjawiskach nieliniowych w głosie ;p

Cytuj:
Ale co do tego, że cvt nie wymyśliło śpiewania na nowo, ale ponazywało i uporządkowało po swojemu rzeczy już wcześniej znane, to się w pełni zgadzam, ale z drugiej strony chyba o każdej szkole można tak powiedzieć ;)

O niektórych tak, a o niektórych nie. Akurat koncepcję trybów i oddzielenia ich od rejestrów widziałem w Estill (które jest starsze od CVT o jakieś ee... 20 lat?). Ci od Bel Canto tez nie próżnowali co widać na tej stronce (chest register, a chest mechanism). Czyli zawsze jest ktoś, kto coś zaczyna (pewnie pierwsi byli badacze głosu ;p), a potem reszta naśladuje ;)

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 23 czerwca 2013, 18:59 

Online: 1192d 22h 38m 27s
Mi tam się wydaję, że zaczynają poprostu wokaliści, którzy metodą prób i błędów czegoś tam się uczą, a dopiero potem różne szkoły śpiewu to próbują jakoś klasyfikować i opisywać ;)

A co do beltingu, to teoretycznie wszystko jest jasne - taki "chest mechanism" w górkach i tu faktycznie OD i edge pasuje, tylko czasami jak się posłucha co ludzie za belting uważają, to nawet neutral się potrafi załapać ;)

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 23 czerwca 2013, 19:28 

Online: 49d 10h 42m 28s
GG: 0
Wracając do głównego tematu wątku...

Nie potrafię jeszcze z biegu oceniać ustawienia, więc pomóżcie : falset, wzmocniony falset, HV?

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... Qfc#t=185s

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 23 czerwca 2013, 20:30 

Online: 29d 16h 15m 1s
Nextor napisał(a):
Stąd też Falset/HV/Flażolet. Na pewnym poziomie to jest to samo ;p Wszystko zależy od nomenklatury.
Tak w skrócie to- większość technik klasycznopodobnych- falset/SLS- HV/CVT- Rejestr flażoletowy.

Pomijając niezbyt przekonujące tłumaczenie CVT w tym zakresie, to dla ścisłości według tego podejścia, flażolet i Falset to dwie różne rzeczy. Posłużę się słowami fachowca (poniżej cytat z Kaare - trenera CVT). Tak to widzi CVT.

Flageolet is an acoustic setting needed to sing above the high C.

To check out the differnce between Neutral (with air or not) and flageolet try this:
Sing a note in Neutral above the high C - hold on to the sensation and bring it down to the middle part of the voice.
The sound can sound a bit "filtered" - low volume, not much room to play...
At the same pitch sing now a Curbing note on the vowel "I" like sit.
Hold on to the sensation/setting of the mode and very gradually turn down the volume adding the support needed for the note not to break.
When you get to vol 2-3 (vol scale 1-10) you are in Neutral without a flageolet - add air...
That´s the difference.

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:28 
Cytuj:
Nie potrafię jeszcze z biegu oceniać ustawienia, więc pomóżcie : falset, wzmocniony falset, HV?

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... Qfc#t=185s

W zwrotce masz zapowietrzony hm... powiedzmy, że zapowietrzony czest. Michael jest tenorem i to leży niewiele powyżej jego skali głosu mówionego. Można by ewentualnie podczepić pod Curbing ze względu na niewielką głośność i brak jakiejś większej metaliczności. Neutral byłby bardziej zapowietrzony moim zdaniem.

Refren natomiast to Curbing, wchodzący czasem w Neutrala (jak ścisza).

Cały czas siedzi w ramach rejestru modalnego.

Cytuj:
Pomijając niezbyt przekonujące tłumaczenie CVT w tym zakresie, to dla ścisłości według tego podejścia, flażolet i Falset to dwie różne rzeczy. Posłużę się słowami fachowca (poniżej cytat z Kaare - trenera CVT). Tak to widzi CVT.

To akurat dosyć ciekawe, bo CVT zakłada chyba z góry, że Falset = Neutral z powietrzem.

A ja sobie dzisiaj przeglądałem artykuł Titze i wyraźnie pisał o:

"Falsetto register may provide this configuration quite readily, referring to Fig. ?Fig.6b.6b. It is known that the top of the vocal folds spread apart slightly in falsetto register. A net divergent glottis at the top created by this spread would appear to be beneficial to both terms in Eq. 14. For modal register, the divergent configuration occurs over a smaller fraction of the glottal cycle, prior to closure. But maximum pressures occur in this fraction of the cycle, yielding strong excitation in a pulse-like manner."

(Acaria- niestety dalej nie udowodnił, że pierś nie bierze udziału w rezonacji, natomiast dopasowywanie samogłosek i ustawień pod określoną wysokość i wynikającą z tego nieliniowość, to bardzo fajna koncepcja i mnie przekonała)

(Drugi artykuł jest zabawniejszy. Założyli w nim, że Pavarotti ma trakt głosowy długości typowo barytonowej i jest bardzo ciężkim tenorem, co potwierdza to co mówiłem na temat bycia niskim tenorem ;p)

I oddziela wyraźnie ten Falset od rejestru modalnego. IMO jego Falset i Flażolet z CVT to to samo.
Zresztą chyba artykuł na wiki opierał się na jego pracach. Aż sprawdzę przypisy ;p

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 23 czerwca 2013, 23:03 

Online: 29d 16h 15m 1s
Nextor napisał(a):

To akurat dosyć ciekawe, bo CVT zakłada chyba z góry, że Falset = Neutral z powietrzem.

Informacja ze źródła, to w sumie trudno kwestionować. Chyba, że uważasz, że Kaare nie wie co pisze.

Cytuj:
(Drugi artykuł jest zabawniejszy. Założyli w nim, że Pavarotti ma trakt głosowy długości typowo barytonowej i jest bardzo ciężkim tenorem, co potwierdza to co mówiłem na temat bycia niskim tenorem ;p)

Nie wiem co to za artykuł. Natomiast patrząc na repertuar Pavarottiego i te role, w których najlepiej wypadał, to trudno mi uważać go za niski głos w sensie Fachu.

Tu, aby samemu nie analizować, lista arii, w których najlepiej wypadał. Można prześledzić jego biografię. W czym najlepiej wypadał i z czego słynął. Oczywiście z czasem zaczął dojrzewać i śpiewać trudniejsze role.

http://www.pbs.org/wnet/gperf/episodes/ ... uction/39/

Tu info z IPA na temat Fachu i arii przypisanych różnym tenorom.
http://www.ipasource.com/tenor

Pavarotti według nich sklasyfikowany jest jako spinto tenor czyli taki, który może śpiewać role liryczne i dramatyczne.

Weźmy dla przykładu rolę typową dla dramatycznego tenora czyli Otello Verdiego. Pavarotti zaśpiewał Otello (w późniejszych latach, o ile się nie mylę był po pięćdziesiątce) ale jego wykonanie nie miało aż takiego dramatyzmu jak u prawdziwego tenora dramatycznego ... Często uznawane jest za porażkę, aczkolwiek raczej nie w sensie wokalnym, bo piękno głosu Pavarottiego było niezaprzeczalne. Po prostu średnio pasował do tej roli, a jego głos nie był wystarczająco dramatyczny.

Tu masz Pavarottiego w Otello, mocno przyciemnia i mało ma dramatyzmu. Dla mnie płynie jak w piosenkach... Lekko, zwiewnie i przyjemnie. Ok, ale nie do tego. Śpiewa oczywiście pięknie, ale wolę innych w tej roli.
http://www.youtube.com/watch?v=0NCKXjD_KZQ

Tu masz tenora dramatycznego - Wolfgang Windgassen. Świetny śpiew i to po germańsku!!! Moim zdaniem Pavarotti to piórko przy nim...
http://www.youtube.com/watch?v=jpHFa6v9NVk

A tu masz Mario Del Monaco. Jego wykonie roli Otello jest uznawane często za najpiękniejsze. Bije głosem! Tu dramatyzm jest dla mnie o niebo bardziej odczuwalny. Głos jest cięższy i potężniej brzmi. Przy Pavarottim brzmi barytonowo a to tenor.

http://www.youtube.com/watch?v=4p7ZGRQG3I0

Uwielbiam Pavarottiego, ale w takiej dramatycznej roli wypada słabo, za lekko za miękko i bez tego dramatyzmu jaki ma Widgassen czy Del Monaco. Dla mnie Widgassen brzmi rewelacyjnie i jeszcze ciekawiej niż Del Monaco. Pavarotti zbyt płynie i jest zbyt śpiewny.

I jeszcze Domingo:
http://www.youtube.com/watch?v=Nhy7mAOR ... =endscreen
Dla mnie jest pomiędzy Pavarottim a Del Monaco

Można też porównać różnicę między Domingo i Pavarottim, gdy śpiewali razem. Góry Domingo są ciężkie i wyciśnięte, ale brzmią ciemniej. Pavarotti ma przepięknie lekkie góry, wychodzę jakby bez wysiłku. Płyną i unoszą się w powietrzu. Nie mam zielonego pojęcia jak on to robił, ale jego głos dla mnie brzmi niezwykle naturalnie, jakby nie uczył się w ogóle klasycznego śpiewu tylko tak miał. Ciekaw jestem jakby zabrzmiał śpiewając inaczej niż klasycznie.

To jest moje osobiste zdanie na ten temat. Tak słyszę te głosy i takie mam przekonanie.

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 24 czerwca 2013, 11:03 
Cytuj:
Informacja ze źródła, to w sumie trudno kwestionować. Chyba, że uważasz, że Kaare nie wie co pisze.

Uważam tylko, że wyszła z założenia, że Falset= Neutral z powietrzem. Wtedy to ma sens, z tego co pamiętam to tak to widzi SLS i klasyczni nauczyciele z opóźnieniem względem badań. Natomiast Falset to nie zawsze Neutral i warto o tym pamiętać. Wszystko kwestia nomenklatury ;)

Cytuj:
Nie wiem co to za artykuł. Natomiast patrząc na repertuar Pavarottiego i te role, w których najlepiej wypadał, to trudno mi uważać go za niski głos w sensie Fachu.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2757425/ Ten.

"Assuming his supraglottal vocal tract length to be about the same as that of the baritone (Pavarotti was a tenor, but larger than most), assuming a wider pharynx (about 4 cm2) and assuming a 0.3 cm2 narrowed epilarynx tube (because of a strong ring in his voice), the approximate 10 cm2 mouth area can be extrapolated backward from the general MRI shape of the lyric baritone. "

A przepraszam, liryczny baryton. Jestem w sumie skłonny się z Titze zgodzić. I Pavarotti i Domingo w młodości śpiewali barytony "In 1959, Domingo auditioned for the Mexico National Opera as a baritone, but was then asked to sight-read some arias and lines in the tenor range.", chodząc czasem murami AM słyszałem tamtejszych tenorów. Nie mieli nawet 40% mocy panów wyżej wymienionych.

Titze odtworzył komputerowo głos Pavarottiego - https://www.youtube.com/watch?v=UQw03TXZsHA"
Wierzę w jego teorie na temat budowy jego aparatu głosowego.

Teoria, że większość najlepszych tenorów to tak naprawdę wysokie barytony była kiedyś poruszana na Modernie i wszyscy się z tym zgadzali.

"The German Fach (pl. Fächer, literally "compartment" or also "subject (of study)", here in the sense of "(vocal) specialization") (German pronunciation: [?fax, ?f?ç?]) system is a method of classifying singers, primarily opera singers, according to the range, weight, and color of their voices"

Skala zależy w dużej mierze od techniki, wagę głosu i jego kolor można zmieniać za pomocą różnych ustawień aparatu głosowego. Fach nie jest systemem który stosuje się do ogólnego zmierzenia głosu danej osoby.
Od tego są badania u foniatry.

Sądziłem po prostu, że skoro tak często rzucałeś argumentem o Titze, to i tym razem przyznasz mu rację ;)

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 24 czerwca 2013, 11:44 

Online: 49d 10h 42m 28s
GG: 0
Nextor, odwołując się do mojego pytania, z moich badań i powszechnej opinii George Michael to baryton (liryczny chyba), a nie tenor. Podobno w kwestii oceny typu głosu popełnia się wiele błędów co później rzutuje problemami w nauce. Spotkałem się z wieloma opiniami twierdzącymi, że : John Lennon, Paul McCartney, George Michael i Billy Joel to barytony, ewentualnie wysokie barytony, a nie tenory.

Dla mnie szczerze śpiewania wyżej niż a1 (A4) nie jest ważne, bo uważam, że np. g1- a1, są wysokimi dźwiękami, przynajmniej w moim odczuciu.

Nextor napisał(a):
A przepraszam, liryczny baryton. Jestem w sumie skłonny się z Titze zgodzić. I Pavarotti i Domingo w młodości śpiewali barytony "In 1959, Domingo auditioned for the Mexico National Opera as a baritone, but was then asked to sight-read some arias and lines in the tenor range.", chodząc czasem murami AM słyszałem tamtejszych tenorów. Nie mieli nawet 40% mocy panów wyżej wymienionych.

---

Teoria, że większość najlepszych tenorów to tak naprawdę wysokie barytony była kiedyś poruszana na Modernie i wszyscy się z tym zgadzali.

Ciekawe swoją drogą, w innym wątku opisywałeś rodzaj głosu oraz to co charakterystyczne (oprócz skali). Było to coś na wzór "bas będzie niszczył wioski swoim growlem. Baryton i tenor nie[...]"
I teraz też jakby odwołujesz się do tamtej charakterystyki.
Muszę przyznać, że temat jest ciekawy, mógłbyś go bardziej rozwinąć? Powiedzieć coś więcej? :D

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj