* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość

PostNapisane: wtorek, 24 sierpnia 2010, 21:40 

Online: 7d 16h 22m 11s
Może zalinkuję stronę internetową :)
http://www.zsmsiedlce.webpark.pl/index.htm

PostNapisane: wtorek, 24 sierpnia 2010, 22:42 

Online: 4h 1m 24s
GG: 0
i chodzi Ci o wydział wokalny tak? z tego co widzę, nie mają tam takiego. ale wysłałam maila z zapytaniem (:

PostNapisane: środa, 25 sierpnia 2010, 09:34 

Wokalny chyba najbardziej by mie satysfakcjonował. Ale o instrumentalnym też marzę od dawna (fortepian...), tylko że na taki na bank mnie nie przyjmą.

PostNapisane: środa, 25 sierpnia 2010, 15:00 

Online: 4h 1m 24s
GG: 0
wiesz w sumie dziwi mnie to trochę, bo na stronie jest napisane, że mają popołudniową szkołę muzyczną I stopnia (PSM) 4 letni i 6 letni, a przykładowo w Łodzi ten 4 letni jest nazywany potocznie 'młodzieżówką' i przyjmują uczniów do 16 roku życia

Cytuj:
Szkoła Muzyczna I stopnia im. St. Moniuszki w Łodzi

Sześcioletni cykl nauczania ( dzieci w wieku od 6-9 lat)
? nauka gry na fortepianie, skrzypcach, wiolonczeli, gitarze, akordeonie, flecie i perkusji;
? przedmioty teorii muzyki: kształcenie słuchu, rytmika, audycje muzyczne oraz chór,orkiestra i zespoły kameralne.
Zajęcia w godzinach popołudniowych.

Termin składania podań do 30 kwietnia 2010
Zajęcia przygotowawcze do egzaminu wstępnego - 5, 8, 12, 15 maja 2010
Dzień otwarty - 16 marca 2010
Badanie predyspozycji do kształcenia muzycznego 18 maja 2010

Czteroletni cykl nauczania ( dzieci i młodzież w wieku od 10 do 16 lat)
? nauka gry na fortepianie, wiolonczeli, kontrabasie, harfie, gitarze, akordeonie, flecie, klarnecie, rogu, saksofonie, oboju, fagocie, trąbce, puzonie i perkusji;
? przedmioty teorii muzyki - kształcenie słuchu, rytmika, audycje muzyczne oraz chór, orkiestra i zespoły kameralne.
Zajęcia w godzinach popołudniowych.

Termin składania podań do 30 kwietnia 2010
Zajęcia przygotowawcze do egzaminu wstępnego - 5, 8, 12, 15 maja 2010
Dzień otwarty - 16 marca 2010
Badanie predyspozycji do kształcenia muzycznego 18 maja 2010

PostNapisane: środa, 25 sierpnia 2010, 20:30 

W tym roku już za późno, ale w przyszłym się będę musiała poważnie nad tym zastanowić. Myślę, że warto byłoby się zapisać...

PostNapisane: czwartek, 9 września 2010, 17:48 

Online: 0s
Jeżeli jest taka szkoła to zapisz się jak najszybciej, wiem z doświadczenia, że im młodszy człowiek ,tym bardziej chłonny i elastyczny, później kosztuje to więcej wysiłku i pracy.Ale nie wolno rezygnować z marzeń.

PostNapisane: środa, 1 grudnia 2010, 15:03 

Online: 2h 54s
Magical napisał(a):
Ja też w tym roku kończę 14 lat i w styczniu zaczęłam naukę w Szkole Muzycznej Yamaha. Nie to samo, co państwowa , ale warto spróbować i polecam. Ze mną do grupy chodzą nawet starsi, więc spokojnie Cię przyjmą :) Może nie uczą tam tych wszystkich teoretycznych pojęć , ale nauka śpiewu jest naprawdę na wysokim poziomie - równym, albo nawet większym niż w PSM ;P No i nie ma takiego wyścigu szczurów jak w państwowej , że przyjmują max 60 ze 150 jak tu ktoś napisał. Nie ma żadnych egzaminów, specjalnych przesłuchań i innych takich .

Hmm nie wiem jak ze śpiewem w tej szkole, ale ja uczyłem się w szkole muzycznej yamaha na profilach; gitara akustyczna, potem elektryczna i nie mam zbyt dobrej opinii o tej szkole.
Wady SZKOŁY MUZYCZNEJ YAMAHA:
-Zbyt wysokie stawki 140zł za miesiąc za elektryka a za akustyka troszkę mniej(bez względu na to czy chodzisz czy nie, jest to rata miesięczna);/
-raczej szkoła nastawiona na pieniążki
-praktycznie nic nie uczą, więcej się w internecie nauczyłem lub szkółek dvd, które POLECAM
Za 140zł kupisz tyle szkółek że zostaniesz wirtuozem:D;p
-Wypowiedzenie trwa 2 miesiące, czyli jak chcesz zrezygnować musisz 2 miesiące jeszcze na siłe chodzić
Zalety:
-Gra w grupie

PostNapisane: wtorek, 19 kwietnia 2011, 17:35 

Online: 0s
Memo co prawda, nie jestem Magical, której (którego?) post cytowałeś, ale tak się składa, że również w takiej szkole się uczę, więc chyba odpowiedzieć mogę. Powiem Ci, że to chyba wszystko zależy od szkoły, od dyrektora i - co najważniejsze - od nauczyciela i jego nastawienia. Jeżeli nauczyciel nie będzie chciał nauczyć, jeżeli mu nie będzie zależeć, to nie nauczy i już - i to nie tylko w SM Yamaha, bo to tyczy się każdej szkoły i każdego nauczyciela, nawet takiego w np. gimnazjum. Nie wiem dokładnie, jak jest u nas z przytoczoną przez Ciebie gitarą, ale z tego, co widzę, chodzi tam bardzo dużo osób (chyba najliczniejszy "wydział", przynajmniej u nas), więc raczej są zadowoleni, skoro uczą się kolejne lata. Znam dziewczynę, która uczy się już chyba 5 rok, jest zadowolona i nie ma zamiaru rezygnować. Ja ze swojej nauki śpiewu również jestem zadowolona i postępy widzę (i słyszę :-)). Co do pieniążków, to trudno, żeby nie płacić, skoro to szkoła prywatna - z czegoś kasa musi się wziąć przecież. U nas jest nieco taniej, bo za śpiew płacę 110 zł, a płaciłam 100 w zeszłym roku. No, fortuna to nie jest, a, jak już pisałam, trudno, żeby ktoś uczył za darmo. No i zgodzę się z tym, że tą "mniej fajną" cechą jest to, że niezależnie od ilości zajęć, w których się uczestniczyło, płaci się tyle samo. Tyle, że tak jest wszędzie, no i w sumie to trudno, żeby tą kasę zwracali, jeżeli ty, czyli uczeń, zajęcia opuściłeś, bo one tak czy tak się odbyły. Natomiast jeżeli wypadnie z winy nauczyciela bądź z powodu jakiegoś święta, zawsze, przynajmniej u nas, te zajęcia się odrabiane. Co do wypowiedzenia, to również co szkoła to inne zasady, bo u mnie trwa miesiąc.

PostNapisane: środa, 27 kwietnia 2011, 17:14 

Online: 36m 39s
Kochani, mam problem. Mam teraz 17 lat i dowiedziałam się, że prowadzą nabór do szkoły muzycznej w moim mieście. Jest to szkoła II stopnia i ja zawsze marzyłam o niej. Chciałabym iść na wokal, wcześniej nie uczyłam się w szkole muzycznej, ale wiem, że nie trzeba nic umieć. Po prostu zdaje się egzamin ze słuchu, sprawdzają głos itp. I problem w tym, że większość osób, które tam idą mają ok. 14 lat, a ja mam aż 17 :( Boję się, że jestem po prostu za stara (nabór jest oficjalnie do 21 roku życia, ale jednak raczej nie spotka się tam nikogo w takim wieku), albo młodsze otoczenie mnie nie polubi :( A naprawdę o tym marzę. Nawet rodzice się zgodzili (szkoła jest niestety płatna), a to już duży postęp. Kompletnie nie wiem, co robić. Boję się, że mogę zacząć zawalać zwykłą szkołę, chociaż i tak dziennie spędzam ok. 3 godz na śpiewaniu. Co o tym sądzicie?

P.S. Wiem, że niektórym wydaje się to naprawdę głupie, ale ja mam problemy z nawiązywaniem kontaktów, a tutaj dochodzi jeszcze bariera wiekowa :(

PostNapisane: czwartek, 28 kwietnia 2011, 16:17 

Online: 1192d 22h 38m 27s
Cytuj:
Kochani, mam problem. Mam teraz 17 lat i dowiedziałam się, że prowadzą nabór do szkoły muzycznej w moim mieście. Jest to szkoła II stopnia i ja zawsze marzyłam o niej. Chciałabym iść na wokal, wcześniej nie uczyłam się w szkole muzycznej, ale wiem, że nie trzeba nic umieć. Po prostu zdaje się egzamin ze słuchu, sprawdzają głos itp. I problem w tym, że większość osób, które tam idą mają ok. 14 lat, a ja mam aż 17 Boję się, że jestem po prostu za stara (nabór jest oficjalnie do 21 roku życia, ale jednak raczej nie spotka się tam nikogo w takim wieku), albo młodsze otoczenie mnie nie polubi A naprawdę o tym marzę. Nawet rodzice się zgodzili (szkoła jest niestety płatna), a to już duży postęp. Kompletnie nie wiem, co robić. Boję się, że mogę zacząć zawalać zwykłą szkołę, chociaż i tak dziennie spędzam ok. 3 godz na śpiewaniu. Co o tym sądzicie?

P.S. Wiem, że niektórym wydaje się to naprawdę głupie, ale ja mam problemy z nawiązywaniem kontaktów, a tutaj dochodzi jeszcze bariera wiekowa

Ćwicz do egzaminów zamiast szukać na siłe problemów. Jak Ci się szkoła nie spodoba to ją rzucisz

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj