* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 266 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27  Następna strona
Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 30 czerwca 2012, 17:28 

Online: 7d 11m 18s
GG: 886330
Rodelinda napisał(a):
Oj Sigyn a nie pamietasz jak jeszcze kilka miesiecy temu taka jedna bala sie do nauczycielki zadzwonic bo co ona sobie pomysli,bo jest doktorem,bo mnie wysmieje.

Oj, dobra... Cicho ; p
Rodelinda napisał(a):
Tracac przy tym okolo dwoch miesiecz gdzie mogla juz chodzic na lekcje czy konsulatacje.

Niczego nie straciłam, bo nie dają prywanych lekcji, jeśli nie chodzisz do szkoły, a konsultacje są jednorazowe, ew. jeśli utwór, który wybrałaś na egzamin się nie nadaje, to pomagają wybrać inny i za tydzień czy dwa (jeśli jest tyle czasu) należy przyjść i zaprezentować to, czego się nauczyłaś.
Rodelinda napisał(a):
To czy takiej osoby tez przypadkiem nie powinnismy zaliczyc do grona tych ''kretynek"? :D

Nie. Mówiąc `kretynki` miałam na myśli rzeczywiste kretynki, które wybuchały idiotycznym i bezpodstawnym chichotem za każdym razem, gdy ktoś zadał pytanie na `lekcji przygotowawczej` albo już na egzaminie, ale przed jego pisaniem. Dodam, ze było pozwolenie na zadawanie pytań, jeśli `jeszcze coś was trapi/intersuje`.
Rodelinda napisał(a):
Na szczescie poszla w koncu po rozum do glowy,pokonala irracjonalny strach i teraz mimo wszystko jest tam gdzie byc powinna.Wiec mozna ja zaliczyc do grona "pozytywnie zakreconych kretynek" :P Sigyn jeszcze raz gratuluje i zycze jak najwiecej radosci w uprawianiu tego zawodu :)

Dziękuję, dziękuję, dziękuję... po raz `enty`. ; ) Serio, straszliwie się cieszę i dziękuję Wam za gratulacje. : )

---
Min mannen vil v?re en tenor!
(Mój mąż będzie tenorem!)

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 15 sierpnia 2012, 22:55 

Online: 2d 8h 29m
GG: 11818662
Mlle, szczerze mówiąc pogubiłam się w Twoich planach - Ty miałaś już któreś egzaminy? Jak poszło? Czy masz dopiero w jesieni, jak przygotowania?

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 16 sierpnia 2012, 00:36 

Online: 73d 2h 18m 50s
GG: 0
O, to tutaj ktoś jeszcze żyje. Miło. ;)

Ja Ci się nie dziwię, że się pogubiłam, bo ja ostatnio sama się pogubiłam trochę.
Jestem jeszcze przed egzaminami, ale nie tymi we wrześniu. Znaczy, faktycznie miałam we wrześniu zdawać do Austrii, ale postanowiłam jednak sobie dać z tym spokój. Przemyślałam sobie parę rzeczy i stwierdziłam, że lepiej będzie, jak od razu będę zdawać do Londynu. Już tłumaczę, o co mi chodzi.

Nie chce mi się pisać wszystkiego ponownie, więc skopiuje moje wypociny z 17 czerwca.

Mój plan był taki - zrobić w Austrii bachelor's degree, a na mastera wyjechać do Londynu. A po drodze (w czasie robienia bachelora) jeszcze zaliczyć Erasmusa w jakimś innym kraju.
I teraz tak się zastanawiam - teoretycznie za niecały miesiąc mam egzaminy wstępne w Grazu - czy nie dać sobie świętego spokoju z tą Austrią i nie próbować uderzać od razu do Londynu. Bo prawda jest taka, że Londyn pod wieloma względami jest lepszy niż Wiedeń i Graz razem wzięte. Raz - znam język bardzo dobrze, dwa - daje lepsze możliwości edukacyjne (mogę iść od razu na musical theater, który w Austrii jest tylko na studiach magisterskich), trzy - o wiele lepsze możliwości zarobkowe (jakoś w okolicach trzeciego roku, uczelnia organizuje każdemu studentowi przesłuchanie do teatrów na West Endzie), cztery - jest większa szansa, że mnie przyjmą, pięć - paradoksalnie mam lepsze, bo szybsze i tańsze, połączenie ode mnie do Londynu (3h drogi na lotnisko + lot nieco ponad 2h - dla porównania podróż do Wiednia zajęłaby mi 11h, a do Grazu 13-14 - lotów pod uwagę nie biorę, bo do Austrii z Polski nie kursują tanie linie) i pięć - jestem anglofilem. Problem jest tylko jeden - w UK rekrutacja na rok akademicki 2012/2013 jest już zamknięta, musiałabym wziąć udział dopiero w tej na 2013/2014. Ale może to nie jest taki głupi pomysł? Zdążyłabym sobie zrobić certyfikat z angielskiego, który muszę mieć, a poza tym egzaminy wstępne zaczynają się tam od listopada, więc nie musiałabym czekać rok czasu, dużo wcześniej bym wiedziała, czy się dostałam i miała mnóstwo czasu na załatwienie wszelkich formalności.

Także no, sami widzicie, jak to wygląda. <lol>

Sowa Opery

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 16 sierpnia 2012, 08:13 

Online: 2d 23h 58m 34s
Mille a sa tam jakies ograniczenia wiekowe?

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 16 sierpnia 2012, 13:46 

Online: 2d 8h 29m
GG: 11818662
Żyję, tylko nikt nie pisał... zapewne czekając aż inni napiszą ;-).

Ale jeśli nie wiązałoby się to z dużymi nakładami finansowymi, może jednak próbuj z tą Austrią? Jeśli egzaminy są we wrześniu, to kiedy zaczyna się rok? Zawsze mogłabyś zrezygnować, a taki egzamin to na pewno wartościowe doświadczenie... którym moglabyś się podzielić, bo lubię niemiecki i Austria brzmi dla mnie ciekawie :-P :-P :-P .

A dlaczego uważasz że jest większa szansa na przyjęcie w Londynie?

A jeszcze w kwestii musical theatre... generalnie ciekawe gdzie jest większa konkurencja (czy to w pracy, czy dostawaniu się na studia) - w świecie klasyki czy musicalu...

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 16 sierpnia 2012, 21:24 

Rodelina, nie ma żadnych ograniczeń wiekowych. Szkoły aktorskie w Wielkiej Brytanii mają ten plus, że można tam się dostać nawet po trzydziestce.

wiatrokrzyk napisał(a):
Ale jeśli nie wiązałoby się to z dużymi nakładami finansowymi, może jednak próbuj z tą Austrią? Jeśli egzaminy są we wrześniu, to kiedy zaczyna się rok? Zawsze mogłabyś zrezygnować, a taki egzamin to na pewno wartościowe doświadczenie... którym moglabyś się podzielić, bo lubię niemiecki i Austria brzmi dla mnie ciekawie :-P :-P :-P .

Wyjazd do Wiednia do tanich nie należy - taka jest prawda. Egzaminy są rozłożone tak, że trzeba tam być przez tydzień, więc na sam nocleg trzeba wywalić sporo. Doświadczenie pewnie fajne, ale wolę te pieniądze przeznaczyć na Londyn, w którym pewnie będę musiała spędzić z 2-3 tygodnie, bo będę zdawać do 5 szkół, no i przy okazji fajnie by było zaliczyć jak najwięcej teatrów. :D

wiatrokrzyk napisał(a):
A dlaczego uważasz że jest większa szansa na przyjęcie w Londynie?

Bo tam będę zdawać do szkoły aktorskiej, nie muzycznej, gdzie nikt nie będzie ode mnie wymagał np. egzaminu z teorii muzyki, powtarzania np. interwałów i zaśpiewania jakiejś arii. Szkoły mają nawet zaznaczone w wymaganiach, że nie jest potrzebny szkolony głos - pozytywnie mnie to zdziwiło.

wiatrokrzyk napisał(a):
A jeszcze w kwestii musical theatre... generalnie ciekawe gdzie jest większa konkurencja (czy to w pracy, czy dostawaniu się na studia) - w świecie klasyki czy musicalu...

Wiesz, kwestia kraju. Np. w Polsce jest jedna szkoła musicalowa (i to nie studia, a studium), więc konkurencja jest. Poza tym jednak my mamy okropnie słabo rozwinętą scenę musicalową, mało teatrów, więc etatów jest mniej. Patrząc na naszych sasiądów - na Niemcy - my jesteśmy spooorooo za nimi. A co do Wielkiej Brytanii to oczywiście, że liczy West End, gdzie jest naprawdę masa teatrów (więcej teatrów musicalowych niż w całej Polsce), tam się cały czas coś dzieje - a to zmiana obsady gdzieś, a to jakaś nowa produkcja. Poza tym jeszcze jedna rzecz - kończąc wokalistykę człowiek jest tylko wokalistą i nie miałby szans dostać się do jakiegoś teatru dramatycznego, gdzie poszukują aktora. Natomiast kończąc musical theatre ma się w sumie dwie rzeczy w ręce, bo i śpiew, i aktorstwo, a nawet trzy, bo jeszcze taniec.

Hm, a tak porównując to z klasyką, myślę, że w musicalu jest łatwiej. Musicale są niemal we wszystkich krajach, fakt, opera tak samo, ale trzeba zwrócić uwagę na to, że w operze często się powtarzają te same nazwiska.

Sowa Opery

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 16 sierpnia 2012, 21:50 

No i to jest bardzo fajne,bo nie u kazdego od poczatku budza sie takie talenty.Tutaj juz przed 30 czlowiek jest juz skonczony.

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 19 sierpnia 2012, 22:17 

Ja coraz częściej obserwuję, że ludzie odkrywają w sobie zamiłowanie do śpiewania lub aktorstwa w okolicach dwudziestki. A prawda jest taka, że wtedy się ma okropne małe szanse na wykształcenie się w tym kierunku tutaj.

Sowa Opery

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 20 sierpnia 2012, 15:13 

Dlatego tutaj tak bardzo ważną rolę odgrywają rodzice,żeby obserwowali dziecko i w pore zauwazyli jego predyspozycje.Tylko jak to nieraz z tym rodzicielstwem jest to mowic chyba nie musze.Zreszta szkola i nauczyciele tez w tym nie pomagaja.

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 22 sierpnia 2012, 20:56 

Online: 13d 11h 21m 1s
[o, jak milo, ze ktos napisal, tak co raz wpadalam i cisza byla :d]

Ja jako takie zamilowanie do spiewu odkrylam w sobie majac ok. 14 lat, ale stwierdzilam, ze poczekam do szkoly muzycznej, czyt. do szesnastki. Majac dumne 16 lat nadal nic nie umiem, w muzyku tez nie jestem. Cos spieprzylam. :x Teraz sama nie wiem za co sie brac.

A co do wsparcia rodzicielskiego, u mojej mamy polega ono na "alez ty slicznie spiewasz, nie musisz sie nic uczyc, idz tam i pokaz im, nigdy nie slyszalam jak spiewasz ty ani twoje kolezanki, ale ty i tak najpiekniej". <oczy>

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 266 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj