* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona
Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 1 października 2012, 21:42 

Online: 2d 3h 34m 30s
GG: 0
Sigyn(nomen omen super nick, też lubię żonę Lokiego) - Ja nauczyłam się jak na razie dobrze określać dźwięki tylko w notacji amerykańskiej bo dla mnie ona jest najprostsza i najbardziej intuicyjna pracuję nad tym żeby jakoś się przestawić na europejską :P

c3 śpiewałam właśnie w chórze, gdzie w sopranach wyższych musiałyśmy je niekiedy(na szczęście rzadko śpiewać). :P Sama z siebie tego nigdy nie robiłam xD

Piszę tutaj dlatego, że bardzo dużo przejrzałam utworów na mezzo i no kurcze to nie to :D Chyba, że za mało znam się na klasyce(co też jest bardzo możliwe, bo pewnie jak i Ty przybyłam tu z metalu symfonicznego :P).
Mam taki problem, że uwielbiam śpiewać albo wysoko(Tarja :P, ale wiadomo, że zupełnie nie tak fajnie technicznie) albo na samym dole(James Hetfield i generalnie paru innych facetów z heavy metalu xD) , nie lubię śpiewać w samym środku :D Dlatego zawsze śpiewałam w najwyższych sopranach, bo kto potrzebuje żeńskiego głosu który śpiewa jak facet :)

Nie mogę się doczekać moich pierwszych lekcji śpiewu to się może w końcu dowiem o co chodzi z tym wszystkim, ale to jeszcze chwila bo czekam z utęsknieniem na pieniądze (ach to święto Matki Boskiej Pieniężnej) :D

Jeżeli macie jakieś pomysły na utwory klasyczne, nietrudne, bazujące na dźwiękach o których wspomniałam to proszę o oświecenie mnie :) Z góry dziękuję za pozytywne rozpatrzenie prośby! ^^

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 3 października 2012, 13:04 

Online: 7d 11m 18s
GG: 886330
Metalove napisał(a):
Sigyn(nomen omen super nick, też lubię żonę Lokiego) - Ja nauczyłam się jak na razie dobrze określać dźwięki tylko w notacji amerykańskiej bo dla mnie ona jest najprostsza i najbardziej intuicyjna pracuję nad tym żeby jakoś się przestawić na europejską :P

To używaj sobie jej nie wiem... w domu, bo prawda jest taka, że wszędzie (w Europie), gdzie będziesz uczyła się śpiewać czy grać, nikt nie będzie określał Ci dźwięków tak, jak określasz je na razie Ty. ; ) (dodaję uśmieszek, bo to nie ma być chamska wypowiedź).
Metalove napisał(a):
c3 śpiewałam właśnie w chórze, gdzie w sopranach wyższych musiałyśmy je niekiedy(na szczęście rzadko śpiewać). :P Sama z siebie tego nigdy nie robiłam xD

Fajnie, co to za chór był ? Ciekawi mnie, gdzie jeszcze, oprócz w moim z MDKu sopran to sopran ? ; p
Metalove napisał(a):
Piszę tutaj dlatego, że bardzo dużo przejrzałam utworów na mezzo i no kurcze to nie to :D Chyba, że za mało znam się na klasyce(co też jest bardzo możliwe, bo pewnie jak i Ty przybyłam tu z metalu symfonicznego :P).

Po części, bo śpiew klasyczny podoba mi się od zawsze, ale na pomysł o nauce takiego wpadłam w wakacje w zeszłym roku i jak na razie nauka w toku, a przekonały mnie do tego koleżanki, dyrygentka chóru, która jest znajomą rodziny no i zachwyt wokalem Tarji. ; ) A właściwie historyjka jest następująca: gdy wracaliśmy całym chórem ze zgrupowania chóru, które miało miejsce w wakacje w zeszłym roku, zadzwonił do mnie telefon dźwiękiem `The Bloodred Trance` od Trail of Tears (jeśli nie znasz, to mówię, że pod koniec piosenki kobieta śpiewa bardzo wysokim sopranem fajny fragment) i wtedy dyrygentka chóru, która jest znajomą rodziny, więc mam z nią nieco inne stosunki, niż pozostali, zaczęła mnie namawiać na naukę w szkole muzycznej, powiedziała `Jak chcesz tak śpiewać to możesz, bo się nadajesz! Idź do szkoły muzycznej...` i tutaj zaczęła opowiadać mi o egzaminach do SM, etc., etc., a później dostałam od koleżanki z klasy numer do nauczycielki śpiewu z mojej (obecnej) szkoły muzycznej i tak oto dostałam się i jestem, a chęć nauki takiegoż śpiewu wzmocniła jeszcze tylko miłość do wokalu jak i osoby pani Tarji Turunen.
Metalove napisał(a):
Mam taki problem, że uwielbiam śpiewać albo wysoko(Tarja :P, ale wiadomo, że zupełnie nie tak fajnie technicznie) albo na samym dole(James Hetfield i generalnie paru innych facetów z heavy metalu xD) , nie lubię śpiewać w samym środku :D Dlatego zawsze śpiewałam w najwyższych sopranach, bo kto potrzebuje żeńskiego głosu który śpiewa jak facet :)

Nie wiem wobec tego, co Ci poradzić, nie mam rady na to, bo nawet role sopranowe mają niskie dźwięki w swoich partiach, ale tak naprawdę są to te `średnie` dla Ciebie...
Metalove napisał(a):
Nie mogę się doczekać moich pierwszych lekcji śpiewu to się może w końcu dowiem o co chodzi z tym wszystkim, ale to jeszcze chwila bo czekam z utęsknieniem na pieniądze (ach to święto Matki Boskiej Pieniężnej) :D

Ja mam na szczęście wsio za darmo, więc nie muszę wzdychać do Matki Boskiej Pieniężnej. ; D
Metalove napisał(a):
Jeżeli macie jakieś pomysły na utwory klasyczne, nietrudne, bazujące na dźwiękach o których wspomniałam to proszę o oświecenie mnie :) Z góry dziękuję za pozytywne rozpatrzenie prośby! ^^

No wiesz, jeśli chcesz bardzo wysoko, to można nawet próbować na własną odpowiedzialność i nawet bez szczątkowej wiedzy o technice śpiewać `Der hölle Rache`, śmiało.

---
Min mannen vil v?re en tenor!
(Mój mąż będzie tenorem!)

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 4 października 2012, 09:58 

Na Jasnej Górze tzw. wyższe soprany(czyli czasami śpiewłyśmy z "normalnymi" a niekiedy wyżej) śpiewały do c3 :)

Stwierdziłam, że na razie pośpiewam sobie po prostu Metallicę i System of a Down jak zawsze ale będę bardzo uważać technicznie i się sprawdzać.
I na razie z klasycznych wybrałam sobie Stabat Mater Vivaldiego, zobaczę czy dam radę :)

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 4 października 2012, 14:27 

Online: 73d 2h 18m 50s
Co do klasyki, spróbuj "Lascia ch'io pianga" Handela.

Sowa Opery

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 6 października 2012, 00:32 

Online: 1192d 22h 38m 27s
Cytuj:
W ogóle naprawdę świetnie śpiewa mi się w rejestrach męskich, mam wrażenie, że moja tessitura leży gdzieś tam:)

Zaryzykuje stwierdzenie, że twoja tessitura wcale tam nie leży
Metalove napisał(a):

IMHO twoja tessitura (o ile moge sobie tak zgadywać po samym opisie) leży gdzieś tam pośrodku - tam gdzie Ci się źle śpiewa. A śpiewa Ci się źle przez braki w technice. Już wyjaśniam :) Czlowiek ma trzy rejestr:y niski - "piersiowy", wysoki - "głowowy" i do tego jeszcze coś pomiędzy (po angielsku na to mówią middle voice, po polsku znam określenie średnica, ale nie jestem pewna czy to to samo). Ten middle voice w zależności od typu głosu będzie gdzieś pomiędzy e1 a g2 (u kobiet ma ok oktawy, czyli będzie np e1-e2, f1-f2 itd). A piszę o tym dlatego, że śpiewanie w middle voice jest paradoksalnie najtrudniejsze. Doły idą łatwo (wiadomo), góry, jak się tylko nie pospinasz też wchodzą "same" (o ile tylko nie chcesz ich śpiewać z miażdżącą mocą), natomiast z tym średnim rejestrem jest o tyle trudno, że tam głos nie za bardzo wie co z sobą zrobić. Dlatego jeśli nie lubisz śpiewać środkiem, to prawdopodobnie coś Ci z techniką kuleje ;) a nie, że masz bardzo niską tessiture ;) na swoim przykładzie mogę powiedzieć, że kiedyś też mi się super wygodnie śpiewało na odcinku e-e1 ale jak podłapałam trochę techniki to okazało się, że jednak wyżej jest wygodniej ;) ale nadal np lepiej mi sie śpiewa powyżej e2 niż w okolicach h1-d2 :)

Sorry trochę odbiegłam od tematu łatwego utworu, ale mam nadzieję, że mój post jest choć troszkę pomocny

Jeśli temat Cię zainteresował to możesz poczytać:
http://www.singwise.com/cgi-bin/main.pl ... ach&page=1 (to jest o tym jak określić swój typ głosu, ale na drugiej stronie jest o rejestrach)

a tu artykuł o middle voice (nie wiem na ile wyczerpujący, ale możesz też sobie poprzeglądać inne artykuły na tej stronie, imho całkiem interesujące rzeczy gość pisze ;)) http://www.voiceteacher.com/middle_voice.html

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 6 października 2012, 01:05 

yen, ciekawie mówisz. ;) Chociaż mnie się niskich dźwięków dobrze nie śpiewa, bo mam cały czas wrażenie, że to nie śpiewanie, a buczenie. xD Za to znajoma świetnie naśladuje baryton i naprawdę jej to wychodzi. :D

Sowa Opery

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 6 października 2012, 01:15 

Online: 1192d 22h 38m 27s
Mlle_Em to ja mam tak samo z wysokimi - jestem je w stanie wygodnie śpiewać ale wydaje mi się, że to jakiś pisk :P

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 6 października 2012, 18:56 

Jak już tak sobie rozmawiamy - szukam ćwiczeń na rezonans w rejestrze głowowym. Ktoś zna coś fajnego? Będę dźwięczna.

Sowa Opery

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 7 października 2012, 16:31 

Online: 7d 11m 18s
GG: 886330
Mille, znam tylko wokalizy na literę `i` (sylaba `vi(j)`), ale to chyba znane i oklepane.

---
Min mannen vil v?re en tenor!
(Mój mąż będzie tenorem!)

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 8 października 2012, 22:31 

Hahaha słynne wiIIIIIjooooo :D

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj