* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Wzór tworzenia wątku:
[Wykonawca] - [Tytuł piosenki], ewentualnie [Użytkownik] - [piosenka autorska], [Wykonawca] - [Tytuł 1, Tytuł 2...]
Przykłady:
[Linkin Park] - [Numb], [Jaco91] - [Mój song], [Coma] - [System, Sierpień, Święta]

Wątki niezatytułowane według powyższego wzoru będą usuwane!

Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 21 września 2013, 08:55 

Online: 23h 42m 16s
GG: 6768694
Witam, to mój pierwszy post na tym forum, a zacząć chciałbym od oceny nagrania.

Najpierw jednak chciałbym Wam powiedzieć, że wokal ćwiczę od stosunkowo niedawna. Muzyka gra w moim życiu bardzo ważną rolę odkąd sięgam pamięcią, ale nigdy nie angażowałem się w nią całym sobą.
Z kolegą zakładamy zespół, nagranie jest jeszcze z okresu ubiegłych wakacji, teraz już skompletowaliśmy cały skład i mamy zamiar grać mocną muzykę (pogranicze Melodic Death Metalu i Doom Metalu), ale tutaj zamieszczam nagranie, kiedy kumpel jeszcze nie miał pieca do gitary elektrycznej, więc wpadał do mnie z akustykiem, a do akustyka bardziej pasowało nam śpiewanie clean voice'em. Tak więc zabraliśmy się do roboty - do tworzenia swoistych ballad.
Czasami wychodziło lepiej, czasami gorzej, ale nie poddawaliśmy się i nadal się nie poddajemy.

Od razu mówię, że nie jest nagrywane profesjonalnym sprzętem. Zwykły mikrofon podpinany do komputera i laptop.
Intro miało być całkiem inne, ale już zostało jakie zostało, po prostu nie udało mi się osiągnąć zamierzonego efektu :P
No i te szumy ;/
Gdy próbuję odszumić, to wycina mi 1/4 utworu i wokal już nie brzmi jak wcześniej z szumami. Mam nadzieję, że coś jednak będzie dało się z tego "odczytać".

Dziękuję z góry za ocenę, pozdrawiam!

Link:
http://www73.zippyshare.com/v/27350598/file.html

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 21 września 2013, 14:27 

Online: 4d 20h 37m 3s
GG: 0
Witam!
Jakość rzeczywiście bardzo kiepska. Ja też nagrywam tylko na mikrofon podpięty do laptopa i zero szumów. Riff na gitarze z "3 Doors Down - Here without you" tylko w zmienionej tonacji. Wiedzieliście o tym czy tak wyszło po prostu? Strasznie się czaisz z tym wokalem. Tak jak byś się bał że będzie głośno. Przez to energia jest niestety na poziomie zero. Ja bym to spróbował zaśpiewać głośniej i mocniej bo sama melodia wokalu jest dobra. Może spróbuj oktawę wyżej śpiewać.

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 21 września 2013, 15:57 

Tak, kolega mówił, że na podstawie "Here without you".
Chyba rzeczywiście masz rację, za cicho trochę. Ja jednak mam tak, że jak chcę dodać mocy to od razu wchodzi mi taka chrypa i już w ogóle nie brzmi.
Ogólnie to ćwiczę mocniejsze wokale, jak growling i screaming, może to jakaś naleciałość z tego? Sam nie wiem. Postaram się przy następnym nagraniu zaśpiewać żywiej. Dzięki za opinię punker8919!

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 21 września 2013, 16:41 

Online: 4d 20h 37m 3s
GG: 0
Chrypa najpewniej wchodzi Ci od zacisku. Pewnie spina Ci się wtedy wszystko i dlatego chrypisz. Ćwiczyłeś podparcie oddechowe? Teraz jest to bardziej na poziomie recytacji niż śpiewania, a szkoda bo podkreślam, że melodia nie jest zła. I słychać za dużo powietrza, wydaje mi się że ten dźwięk rezonuje w nie właściwym miejscu dlatego nie ma siły zupełnie. Poproś kumpla niech założy capodaster, może jak będzie wyżej to lepiej Ci się będzie śpiewać. Albo spróbuj tą samą melodię oktawę wyżej śpiewać po prostu.

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 21 września 2013, 18:01 

Podparcie ćwiczę, ale raczej czysto do growla. Nie opanowałem jeszcze ile powietrza "wkładać" w zwykły śpiew :P Do Growla i Screamu idzie tego multum, może to dlatego?
Popróbuję oktawę wyżej.
Prawdę mówiąc, sam nawet nie wiem gdzie on rezonował, chwilę temu to było nagrywane.

Drukuj 

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj