* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Wzór tworzenia wątku:
[Wykonawca] - [Tytuł piosenki], ewentualnie [Użytkownik] - [piosenka autorska], [Wykonawca] - [Tytuł 1, Tytuł 2...]
Przykłady:
[Linkin Park] - [Numb], [Jaco91] - [Mój song], [Coma] - [System, Sierpień, Święta]

Wątki niezatytułowane według powyższego wzoru będą usuwane!

Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 2 września 2013, 13:18 

Online: 42d 22h 7m 33s
GG: 0
https://soundcloud.com/dusio-1/californication

Angielski do poprawy kompletnie :D Co myślicie o nagraniu? Mógłby mi ktoś powiedzieć, w jakim trybie śpiewam większość utworu? Wydaje mi się, że to overdrive, ale jakoś tak mało mocy jak na niego.

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 2 września 2013, 13:40 

Online: 22d 8h 40m 12s
Żałuję, że nie mogę Ci dać niemal żadnych praktycznych wskazówek, ale chcę tylko powiedzieć, że masz ładną barwę, tylko jeszcze technicznie wydaje mi się, że jest sporo do zrobienia. No i trochę fałszujesz....
Kiedis śpiewa np. nieco szybciej - tzn. szybciej wyrzuca słowa, myślę że jeśli popracujesz właśnie nad tym to może spora część problemów z fałszami też zniknie. Niestety o trybach z cvt wiem tylko tyle, że istnieją;) Pozdrawiam!

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 2 września 2013, 13:55 

Online: 30d 22h 47m 17s
to jest prawie sam curbing, overdrive moze czasem w tych 'niższych' dzwiękach, ale przewaga curbingu jest bardzo spora, szkoda że troche zbyt zacisnięty, ale wykolejasz sie na samogłoskach.

Nie jest zle, masz tam sam problem co Bastsex - jesteś w ogole nie muzykalny i słabiutko ze sluchem. Musisz to poćwiczyć sporo, jak coś z tego ma być. obczaj sobie jak zaspiewałes w himie od 1;20 do 1;25 - bless jest ciekawie zaspiewane, tam masz jakieś przeblyski muzykalnosci, wiec to nie to ze jesteś głuchy i masz wrażliwość łopaty, tylko zupełnie tego nie uzywasz, nie wiem o czym myslisz jak spiewasz, ale na pewno nie o poprawnych wysokosciach dzwięku bo jest sporo fałszy, na pewno nie o tym co tekst mówi i co chcesz wyrazić bo tego zwyczajnie nie słychać, jesli myslisz o technice to robisz spory błąd, technika to technika, a jak masz spiewać kawałek to spiewasz kawałek, a tyle ile techniki juz masz wyszkolone tyle ujawni sie w piosence.

A druga sprawa to barwa. Jest płytka - zacznij sobie robić jakies cwiczenia mormorando i staraj sie wydobyc z siebie dzwięk z srednicy najluźniej jak tylko mozesz, nie sil sie na jakąś specjalną głośnosć - poszukaj troche w swoim ciele miejsc gdzie bedziesz czuć porządnie rezonowanie, jak uruchomisz więcej ciała to ta barwa sie uszlachetni, zrobi sie troche pełniejsza.

jest kwestia jeszcze jak i czym ty to nagrywasz ... bo jak stoisz daleko od mikrofonu to będzie brzmiec gorzej, ale to na ile przekłamuje ci pomieszczenie i mikrofon barwe to trzeba juz na zywo sprawdzic wiec w tym ci nie pomoge.

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 2 września 2013, 21:27 

Online: 42d 22h 7m 33s
Rain dzięki :) Ta różnica w prędkości wypowiadania słów pewnie jest spowodowana moim słabym angielskim. Pobrałem właśnie jakąś książkę + wideo o akcencie. Zobaczymy efekty po jakichś dwóch miesiącach.

last_child co dokładnie rozumiesz przez muzykalność? Wrażliwość, umiejętność oddawania emocji?
Nagrywam dyktafonem wbudowanym w komórkę, więc jakość raczej nie powala, ale chyba nie zniekształca głosu aż tak znacząco.

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 2 września 2013, 21:49 

Online: 30d 22h 47m 17s
to też, ale można być wrazliwym i być niezbyt muzykalnym bo to najlepiej kształtować w jak najwczesniejszym wieku - im później tym trudniej. Dlatego dzieciaki sie posyla do szkoly wczesnie, bo chłoną. Chodzi bardziej o wrazliwość muzyczną, dostrzeganie piękna i przeżywanie tego, masz często ciary od słuchania muzyki? Za tym idzie jakiś zmysł, że nie bedziesz wydawać z siebie dzwieków bezsensownych tylko w kazdy włozysz duzo emocji. ciezko to wytłumaczyć ...

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 2 września 2013, 22:43 

Online: 134d 23h 34m 36s
GG: 1397451
Nie przejmuj się, Dusiek. Słuch masz, bo ciągle lawirujesz w okolicy tych właściwych dźwięków. Problem w tym, że cały czas jesteś pod dźwiękiem.

Myślę więc, że to kwestia techniki. A konkretniej... Oczywiście podparcia oddechowego i kontroli oddechu. Wiem, że już długo trenujesz, a nadal nie osiągnąłeś tego co chciałeś. Ja więc polecam spojrzeć na temat z troszeczkę innej strony i spróbować troszkę prostszego podejścia.

http://www.g3.elk.edu.pl/publikacje/jak ... e_glos.pdf

Przeczytaj sobie na spokojnie, to tylko 20 stron. W podrozdziale "Podparcie oddechowe" masz dokładnie opisane, w jakich sytuacjach jest źle. Następnie polecam przerobić sobie sumiennie to, co tak uparcie wrzuca Oskar, czyli "Anchoring"... Ale sumienie, chłopie! Wierzę, że jak zrobisz to sumiennie, to w miesiąc większość fałszy zniknie ;)

Pzdr, keep rockin' dude!

Drukuj 

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj