* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Wzór tworzenia wątku:
[Wykonawca] - [Tytuł piosenki], ewentualnie [Użytkownik] - [piosenka autorska], [Wykonawca] - [Tytuł 1, Tytuł 2...]
Przykłady:
[Linkin Park] - [Numb], [Jaco91] - [Mój song], [Coma] - [System, Sierpień, Święta]

Wątki niezatytułowane według powyższego wzoru będą usuwane!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 25 lipca 2013, 20:07 

Online: 42d 22h 7m 33s
GG: 0
https://soundcloud.com/dusio-1/dio-rainbow-in-the-dark

?Kurczę, kiedy to nagrywałem, wydawało mi się, że wkładam w to dużo energii, ale gdy później odsłuchałem, doszedłem do wniosku, że albo źle ją spożytkowałem, albo po prostu bardziej mi się wydawało, że używam jej dużo, a wcale tak nie było. Brzmi to tak słabo przez jakieś zaciski czy z innego powodu?
Przepraszam za trochę rozjeżdżający się wokal z podkładem (szczególnie po solo), bo zmontowałem oddzielne ścieżki w audacity, ale mój dyktafon czasami obcina malutkie fragmenty nagrania, więc się minimalnie mógł czas przesunąć.

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 8 sierpnia 2013, 01:29 

Online: 6h 3m 22s
GG: 7689964
Tak szczerze to twój głos nie nadaje się za bardzo do metalu.
W każdym razie szczególnie póki nie potrafisz się drzeć po metalowemu, nie powinieneś też zaczynać od DIO, bo to jest bardzo trudny wokalista (wbrew pozorom) do śpiewania. Zacznij sobie od jakiegoś rocka może, w miarę łatwego, a potem wchodź na to, bo tutaj jak nie będziesz potrafił wysokimi metalowymi głosami skrimować to to brzmi tak nieprofesjonalnie i troszkę brakuje ci dołów w głosie.

Idealny przykład całego kawałka na fragmencie jest 1:43 gdzie robisz jeeeaaa, nie metalowo.

Lepiej nie zaczynać przygody ze śpiewaniem od metalu z wysokim darciem się, bo albo ci nie wyjdzie albo sobie rozwalisz gardło ;)

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 8 sierpnia 2013, 14:52 
Dusioł. Dio śpiewa to oktawę wyżej od ciebie. Ty nie jesteś tenorem, spróbuj innego repertuaru po prostu. Może jakiś Stone Sour?

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 8 sierpnia 2013, 15:33 

Wiem, że śpiewa oktawę wyżej, ale myślałem, że jak zaśpiewam niżej, to będę nad tym bardziej panował i zrobię to głośniej i mocniej. Ale w sumie głupio zrobiłem, bo na tej wysokości raczej się tak nie da, prawda?
A co do tego, że Dio jest tenorem, a ja nie... On był niskim tenorem, ja jestem wysokim barytonem, więc myślałem, że po lekkim opuszczeniu (jakiś ton albo półtora) będę spokojnie dawał radę w jego utworach. Wiem, że trochę może za wcześnie na taki gatunek, ale kiedyś zacząć trzeba, bo nie chcę wiecznie próbować takiego pitu pitu, jak do tej pory. Oczywiście porwałem się z motyką na Neptuna, ale twierdzicie, że nie jestem przeznaczony do śpiewania na tej wysokości? :)

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 8 sierpnia 2013, 15:53 

Online: 49d 10h 42m 28s
Dusioł pamiętaj żeby inni ("Twój głos nie nadaje się do metalu") nie decydowali za Ciebie. Jak jesteś wysoki baryton, to faktycznie możesz sobie obniżyć tonację o odpowiednią wartość.
Każdy typ głosu ma swój "sufit", a więc interpretacja dla basa, barytona i tenora pozostaje taka sama. Zmienia się tylko tonacja. To, że obniża się utwór nie znaczy, że zabija się jego ekspresję/interpretację etc. :)

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 8 sierpnia 2013, 17:18 
Po lekkim odpuszczeniu to dalej jeden ton, a to wbrew pozorom dużo ;p

Spróbuj może Perfekt? Chciałbym zobaczyć jak zabrzmisz śpiewając Standarda Barytonowego. Stone Sour też w cenie.

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 8 sierpnia 2013, 17:24 

"Autobiografię" Perfektu kiedyś nagrywałem i wrzucałem tutaj czy na vf, tylko że wtedy miałem jeszcze bardzo mocno opuszczone podniebienie i brzmiało bardzo kaczkowato :) Ale dzięki za propozycje repertuaru. Jak wrócę do domu, to zacznę się uczyć :)

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 10 sierpnia 2013, 02:31 
Administrator

Online: 186d 12h 51m 21s
Ja bym chciał usłyszeć ładnie podparty fragment tego Rainbow in The Dark zaśpiewany oktawę wyżej niż tutaj, tj. w tej tonacji, w której śpiewa Dio. Zwyczajnie jestem ciekaw na tamtej wysokości jak Twój głos siedzi. Słychać, że nie masz zbyt dużo dołu na chwilę obecną. Jak możesz to wrzuć próbkę z 20sekundową oryginalnej tonacyjnie próbki :) Możesz w sumie zagrać kilka tych próbek w różnych tonacjach. Jedź sobie co pół tonu w dół i nagraj tak z 5 próbek po 20-30sekund. Zobaczymy jak wyjdzie. Wydaje mi się, że z 3 półtony niżej i byś tę górkę pocisnął. Nie zaszkodzi zrobić takiego soundchecka.

Ps.
Jeżeli chodzi o samo w sobie śpiewanie metalu to +20 do potężnego brzmienia daje mięsiste vibrato. Tworzy to takie wrażenie dla słuchacza wielkości głosu, robi się on bardziej przestrzenny a przede wszystkim daje to taką lekkość i luz. Z tym, że dobre vibro samo w sobie wymaga luzu i dobrego ustawienia, także zatoczysz koło :)

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 14 sierpnia 2013, 19:40 

Online: 116d 14h 40m 34s
Posłuchałem sobie tego, tutaj w ogóle nie widać podpartego dźwięku. Tym bardziej, że ten kawałek co nagrałeś zaśpiewałeś oktawę niżej. Dla mnie taką tonacje co ty wybrałeś nie była by dla aż za dobra, bo pomimo też jestem wysokim barytonem. Powiedz mi jedno, gdzie ty dolna granicę w dołach?

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 17 sierpnia 2013, 18:52 
Administrator

Online: 186d 12h 51m 21s
Przesłuchałem sobie tego kawałka w Twoim wykonaniu i w Dio jeszcze po kilka razy i w sumie to jest utwór który albo trzeba zrobić z nieco mocniejszym dołem albo mocniejszą górą,z tym że dół musiałby być naprawdę bardzo wykombinowany.

Ostatnio edytowano sobota, 17 sierpnia 2013, 20:46 przez Nashville, łącznie edytowano 1 raz

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj