Cytuj:
Tu jest dość młody pięknie nisko brzmiący bas, obok tenor:
http://www.youtube.com/watch?v=Jzfspbev9z8Tu różnica jest słyszalna, bardzo dobrze.
Mnie tylko ciekawi, kto pokusił się o klasyfikowanie tak młodego głosu.
19 lat to taki wiek, że jeszcze jest mocny margines do zejścia.
Jakby jeszcze jakąś górkę pocisnął... sprawdzałem pobieżnie ale najwyższy dźwięk to chyba e1.
Średnio mi to pasuje do tenorowej tessitury. Brzmienie też takie jakieś... mocne.
No nie wiem. Jakbym mógł mu mosty pobadać, czy coś to spoko, ale aktualnie to mam wątpliwości.
I tym razem, to ja słyszę nie aż tak straszną różnicę ;p
Cytuj:
Co do Twojej próbki, to tak jak z wcześniejszą próbką, pierwsze to również moje doły. To ostatnie, to na moje uszy to vocal fry. Ja pewnie bym miał problem (poćwiczę, gdy będę miał warunki), bo ani fry ani whistle to nie jest moja domena.

Jak jakiś baryton się zdecyduje, to niech nagrywa.
Różnica miedzy moimi mostami, a twoimi to... 2 i pół tonu.
Przy podobnym ustawieniu różnice między głosami nie są tak straszne. Jeszcze dodaj do tego czynnik różnicy wieku i wniosek jest taki, że kupa barytonów w młodości brzmi dosyć tenorowo ;p
Fry rzeczywiście. Prosze, dodałem troszkę mięsa, żeby tonu nie tracić:
http://www15.zippyshare.com/v/59310908/file.htmlNa początku znowu Fry mi wskoczył, ale potem już jest normalnie.
Cytuj:
Uważasz, że jesteś bas. To ok. Jak w czymś Ci to pomaga, to tym lepiej dla Ciebie. Mi nigdy nie pomagało ani nie przeszkadzało określenie, kim jestem. Jak wcześniej pisałem, z mojej perspektywy, to nie jest, aż tak istotne. Ja się param muzyką nie edukacją. Na szczęście w życiu jest pełno różnych dróg i każdy może wybrać sw
W coverach. Wiem o ile obniżać sobie piosenki, żeby luźno weszły. I rzeczywiście to działa.
Jak śpiewam swoje to niespecjalnie, chociaż wolę jak gitarzyści stroją się do C. W standardowym strojeniu brakuje mi czasem dźwięków. Mógłbym oczywiście przekonywać, żeby w innych tonacjach grali, ale łatwiej zmusić ich do zmiany stroju ;p