* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Wzór tworzenia wątku:
[Wykonawca] - [Tytuł piosenki], ewentualnie [Użytkownik] - [piosenka autorska], [Wykonawca] - [Tytuł 1, Tytuł 2...]
Przykłady:
[Linkin Park] - [Numb], [Jaco91] - [Mój song], [Coma] - [System, Sierpień, Święta]

Wątki niezatytułowane według powyższego wzoru będą usuwane!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 13 maja 2013, 18:06 

Online: 15h 16m 5s
GG: 0
Cześć! :) To mój pierwszy temat i post na forum. Ogólnie gram na gitarze, ale zamarzyłem sobie, że fajnie byłoby do niej kiedyś pośpiewać, ale tak w miarę by oszczędzić ludzi obok. Z tym,że jestem w tym zielony, a moja edukacja zamyka się do tego co wyczytałem teraz na tym forum. Nagrałem jakieś swoje wersje "Kocham cię jak Irlandię" i "Autsajder" do których sam grałem podkład i czasem się kopnąłem z biciem itp., ale chodzi mi o te moje wycie. xD A i jak coś głośniej robiłem to mi się taki trzask pojawiał. Sorry za to, ale mam tylko kamerkę internetową z mikrofonem do nagrywania. To kończąc, da się coś ze mną zrobić czy jednak lepiej ograniczyć się do gitar?
http://w472.wrzuta.pl/audio/4IWCOXf7tZ0/d-a
http://w146.wrzuta.pl/audio/4s9j8MjGxtQ/kcji

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 23 maja 2013, 22:20 

Online: 29d 10h 3m 55s
GG: 10793951
Chryste, biedny ja instrumentalista na forum wokalistów...
RYTM CZŁOWIEKU
Pilnuj rytmu, rytm to podstawa bez której nie da się osiągnąć ani wspaniałej kariery ani nawet uznania kumpli i dziewczyn, chyba że mocno podpitych

Gdybyś śpiewał to pewniej - a to wymaga solidnego rytmu - byłoby naprawdę fajnie według mnie - ogniskowe granie Dżemu nie musi być wybitne, wręcz nie powinno się w nim pokazywać nie wiadomo jakich popisów wokalnych, ale pewnie musi brzmieć

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 1 czerwca 2013, 20:08 

Online: 7h 25m 32s
Koszmar chłopie, fałszujesz niemiłosiernie, nie trafiasz w 'bit' (a to niby mnie zarzucano brak tajmingu xD, pozdrawiam was:*), i nie masz w ogóle warunków do śpiewu. Więcej charyzmy i dużo ćwiczeń, a może będzie trochę lepiej.

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 4 czerwca 2013, 20:12 

Online: 1h 20m 12s
http://www.youtube.com/watch?v=iA-vcw6Y ... 5E1D30C457 Ćwicz ;) Szczerze? Na zajęcia śpiewu na które uczęszczam, chodzą osoby śpiewają po 6 lat a brzmią podobnie, to wyobraź sobie jaki koszmarnie musieli śpiewać przed przystąpieniem do nauki. Dużo ćwicz, i wsłuchuj się w melodie bo głos fajny ;)

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 7 czerwca 2013, 17:53 

Ooo! Tyle odpowiedzi! No nie powiem Hate Eternal żeś mnie zbrukał, ale nic nie poradzę, że tak pomyślałeś. :) Wiem, że tam się rytmicznie gubię, ale raczej nigdy nie próbowałem śpiewać i grać na raz. Skupianie się na dwóch rzeczach trochę mnie pogubiło. xD Z tym, że mi chodziło jakby tylko o głos. Nie rytm i tym podobne sprawy natomiast o same brzmienie jako takie i czy da się z tym pracować . :D Dzięki waszym odpowiedziom wnioskuję, że można prawda? :D Tylko nie bardzo wiem jak. Zach mi podałeś te hasła. To rzecz w tym, że mam to jakby ogarniać, nauczę się i będzie lepiej czy mam jednak robić coś jak mi Nessie wysłała? Pytam tak jakby o strategię pracy gdybym chciał takową podjąć :D Wielkie dzięki za oceny i twarde uszy. xD

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 7 czerwca 2013, 22:53 
Administrator

Online: 186d 12h 51m 21s
Jakies debiliady komentatorskie w postaci "nie masz warunków" czy inne tego typu mądrości jak "nie masz odpowiedniej budowy gardła, bo Rysiek miał struny głosowe w dupie i mu lepiej rezonowało" możesz śmiało sobie zaaplikować tam gdzie wyżej wspomniane struny :)

Co do nagrania to nie mogę poznać jaka piosenka. Pierwsza sprawa od której zaczynasz to bierzesz stroik i stroisz gitarę. Jak to zrobisz to zaczynasz sobie grać piosenkę. Masz sobie ją wyobrazić. Nie masz na pałę walić w gitarę, tylko ma być do rytmu. W 21wieku możesz odpalić sobie metronom nawet w google. Znajdź odpowiedni rytm do piosenki, którą chcesz grać i ją graj, tak żeby się zgadzało rytmicznie. Jak to opanujesz to możesz próbować śpiewać do tego. Jakaś nawet podstawowa znajomość gry na gitarze Cię umuzykalni, bo obecnie jesteś potwonie niemuzykalny. Ani rytmu ani ucha nie masz rozciągniętego, także trzeba wszystko rozwijać. Nie ma czegoś takiego jak da się lub nie da się. Jedyny czynnik ograniczający rozwój człowieka to czynnik psychiczny. Jeżeli jesteś homo-sapiens to masz prawdopodobnie struny głosowe zbudowane tak jak pozostałe milairdy ludzi, co sugeruje, że możesz wydobywać z nich różne dźwięki. Oczywiście barwa zależy od długości strun i ich ustawienia ale o tym pogadamy za jakiś czas.

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 8 czerwca 2013, 12:41 

Online: 28d 7h 4m 11s
GG: 1882681
Popieram w 100% post wyżej. ;)

Jesteś na początku długiej drogi, ale nie zrażaj się, każdy kiedyś zaczynał. ;) Musisz być bardzo cierpliwy i sumiennie ćwiczyć, a potem wrzucisz takie nagranie, że Hate Eternal'owi będzie głupio. ;)

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 9 czerwca 2013, 11:51 
A nie może po prostu wrzucić próbki bez gitary, zanim wydacie ostateczny werdykt dotyczący jego timingu? Tak by było najprościej, ale łatwiej krytykować zawczasu ;p

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 9 czerwca 2013, 16:31 

Oj tyle hejtu z mojego wątku. xD To ja może nagram coś tak jak mówicie bez gitary i powiecie.
http://w759.wrzuta.pl/audio/8C20BkxF7qt/kolysanka To tak przed chwilą, jak ktoś ma ochotę. xD

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 9 czerwca 2013, 17:13 
Administrator

Online: 186d 12h 51m 21s
Tutaj rytmiczniej jest zdecydowanie. Widać musisz dopracować granie na gitarze do tego stopnia, żebyś umiał na niej zagrać w tempo a dodatkowo do tego zaśpiewać. Bardzo rażą kwestie intonacyjne. Cały utwór jest poza tonacją. Poćwicz sobie może jakieś rozśpiewki czy coś, na nich byś mógł popracować nad różnymi interwałami. Możesz ewentualnie popracować nad poprawieniem słuchu. Słyszysz te wszystkie nieczystości? Na plus jest to, że masz twang w głosie, czyli podstawowa sprawa działa. Pobierz sobie do tego jakiś podkład i sobie go ustaw tak, żebyś miał cały czas wygodne dźwięki. Obniż sobie jakoś i spróbuj nagrać. Może będzie więcej czystych dźwięków. Nie mniej jednak musisz troszkę rozciągnąć ucho, także poćwicz gitarę. Ewentualnie poszukaj sobie ćwiczeń na słuch. Są jakieś w internecie ćwiczonka polegające na rozpoznawaniu dźwięków, może to Ci troszkę pomoże. To kochaj mnie ma nieco niewygodne wysokie dźwięki. Markowski dużo mocy daje żeby to na koncertach zaśpiewać. Nie zmienia to faktu, że były w tej piosence także zwrotki, które nie są ekstremalnie wysoko i tez fałszowałeś także poćwicz troszkę śpiewanie prostych dźwięków i trafianie w nie. Nabierzesz więcej świadomości może przez to i z czasem zaczniesz trafiać.

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj