Jak wiadomo, interesuje mnie rejestr gwizdkowy. Chciałbym jakieś wskazówki dotyczące jego "odnalezienia". Naoglądałem się filmików, które obecnie znam już chyba na pamięć, ale nadal niezbyt mogę je pojąć. W ogóle jedni uważają gwizdek za dar, a inni, że mają go tylko soprany, co, według mnie, jest głupotą. Wracając jednak do samego gwizdka, od czego on tak naprawdę zależy? Wyczytałem na jakiejś angielskiej stronie, że bardzo ważną rolę odgrywa ułożenie języka i krtani, więc sam już nie wiem...
Moje doświadczenia: Hmm... Próbowałem ćwiczeń z yt - mianowicie tych od Bretta Manninga z SingingSuccess, jednak szło dosyć ciężko. Jednym z najsłynniejszych jest próba przejścia w gwizdek z fry'a, co - niestety - mi nie wychodzi. Póżniej trafiłem na jakiś amatorski filmik, dzięki któremu trafiłem w gwizdek kilka razy (no, chyba że były to zwykłe "squeaki" w powietrzu), ale nie potrafiłem go jakoś "utrzymać". Z tym całym cyrkiem męczę się dobre trzy tygodnie, aczkolwiek brak odpowiednich kroków/ćwiczeń i tak nic nie da (a tak właśnie jest), więc...
Reasumując: Rozjaśnijcie mi mniej więcej tę całą gwizdkową sytuację + od czego powinienem zacząć (proszę!

)
PS W jakimś temacie widziałem wzmiankę o gwizdku, że powinienem iść w górę MLN, a sam się załączy, ale... Mnie tu bardziej chodzi o to, żeby gwizdek od razu się załączył ;x
PS2 W miarę możliwości nie piszcie tekstów typu: "Bierz się za twang, podparcie, samogłoski, poszerzenie skali (podstawowe rzeczy), a nie gwizdek...". Ok, to coś nie jest potrzebne, ale mnie się tak strasznie podoba, że nie umrę dopóty, dopóki nie osiągnę tego jakże ważnego celu ^^